Într-o ediție transmisă live de Gândul, Dan Diaconescu comentează momentul tensionat petrecut la Casa Albă, unde doi lideri politici s-au confruntat într-o manieră fără precedent. Acesta remarcă faptul că astfel de dispute nu se desfășurau anterior în fața camerelor de luat vederi, ci în spatele ușilor închise. Diaconescu analizează impactul acestui moment și ridică întrebări legate de modul în care negocierile de la nivel înalt sunt gestionate în prezent. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Diaconescu consideră că cearta publică dintre cei doi lideri reprezintă o premieră în politica internațională. El subliniază faptul că, în trecut, astfel de discuții aprinse aveau loc în privat. El explică despre aceste discuții că au loc fără ca publicul să fie martor la asemenea tensiuni.
„Ce a fost aseară la Casa Albă? Eu, care m-am născut în anii ‘70, nu am pomenit așa ceva în politica externă. Doi președinți să se certe în direct? De obicei, asemenea discuții aveau loc în spatele ușilor închise, nu la televizor.”, spune Dan Diaconescu.
Diaconescu sugerează că audiența evenimentului ar fi putut depăși chiar și cele mai mari momente televizate din istorie. Potrivit acestuia, situația tensionată de la Casa Albă a schimbat percepția asupra întâlnirilor diplomatice.
„Eu cred că audiența de aseară a depășit chiar și momentul în care americanii au anunțat că au ajuns pe Lună. De acum înainte, orice este posibil.”, afirmă el.
Diaconescu compară scena de aseară cu modul în care liderii politici obișnuiau să semneze acorduri în trecut. El evocă imagini din epoca lui Ceaușescu. În epoca lui Ceaușescu, astfel de momente erau atent coregrafiate și prezentate publicului ca fiind expresia unor negocieri de succes.
„Înainte, când se întâlneau doi lideri politici, totul era aranjat. Doar veneau și semnau. Știți cum se făcea? Se punea o sugativă peste semnătură, apoi cineva o ridica solemn. Dar aseară? Nimic nu a fost pregătit.”, explică acesta.
În edițiile trecute, Dan Diaconescu spunea că un Iaht de 100m costă un miliard și te faci de râs dacă nu ai cel puțin 200m. Într-un stil caracteristic, Diaconescu își amintește propria experiență la Casa Albă. El povestește cum s-a gândit să facă un gest simbolic în interiorul Biroului Oval, dar a renunțat din cauza camerelor de supraveghere. Diaconescu încheie prin a sublinia că întâlnirile dintre liderii politici nu mai respectă tiparele tradiționale. Acest moment la Casa Albă ar putea marca o schimbare majoră în modul în care diplomația internațională este percepută și desfășurată.
„Eu am fost la Casa Albă. Am intrat în Biroul Oval și mi-a trecut prin minte să șterpelesc o minge de golf, dar mi-am dat seama că sunt camere de luat vederi peste tot.”, spune el.
https://www.youtube.com/watch?v=xpCcmKVFcTc&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2F&source_ve_path=MjM4NTE