VIDEO | Când se deschide Podul de la Brăila, „Golden Gate” de România. Sorin Grindeanu a anunțat data exactă

Publicat: 21 04. 2023, 13:14
Actualizat: 21 04. 2023, 13:41

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat, vineri, când se va deschide Podul de la Brăila.

„Undeva în iunie, în jurul datei de 27 iunie, cine o fi ministru aici (ministrul Transporturilor – n.r.) și cine o fi premier, plus minus câteva zile, de aceea fac și anunțul public, ca să nu mai fie semne de întrebare, se va inaugura Podul de la Brăila, pe varianta pe care o știți cu toții, și anume descărcarea în județul Tulcea, pe varianta scurtă Măcin, urmând ca varianta de Jijila să fie dată în folosință până la sfârșitul anului”, a anunțat vineri Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Acesta a mai declarat că la inauguare este invitat și ministrul italian al Transporturilor.

„De data asta am spus că trimit în numele Ministerului, eu ca ministru, invitație la omologul italian, să vină la inaugurare. Așa că, folosesc acest prilej ca să punem presiune și mai mare pe dânșii”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri

Potrivit lui Ionel Scrioșteanu, acesta este ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România și al treilea din Europa (ca dimensiune).

Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri.

Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.

În cadrul Master Planului General de Transport, podul figurează ca parte a Drumului Expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030, care va conecta Nordul Munteniei și Sudul Moldovei de Nordul Dobrogei, unde se află Delta Dunării.