Când va anunța Putin victoria în Ucraina. Kasparov: „Sunt aproape sigur de asta”

Când va anunța Putin victoria în Ucraina. Kasparov: „Sunt aproape sigur de asta”
Garry Kasparov. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27/07/2022, 08:45

Chiar dacă Vladimir Putin a dat de înțeles că nu va câștiga războiul din Ucraina așa cum și-ar fi dorit, liderul de la Kremlin pare hotărât să anunțe triumful în viitorul apropiat.

Disidentul rus Gari Kasparov spune că „dictatorii sunt fascinați de aniversări, motiv pentru care scopul propagandistic al lui Putin este să anunțe victoria pe 7 octombrie, la împlinirea vârstei de 70 de ani”.

„Sunt aproape sigur de asta, pentru că dictatorii iubesc (diferite) aniversări. Cred că în cele din urmă s-a impus un oarecare bun simț la Kremlin și acolo s-a observat că nu este posibil să învingi Ucraina la scara care inițial s-a dorit a fi realizată. Aceasta înseamnă că, în opinia autorităților ruse, este acum necesar să se asigure câștiguri teritoriale, să se dezvolte și să se negocieze dintr-o poziție de forță. Putin crede că da, victoria va fi declarată pe 7 octombrie”, a spus Kasparov într-un interviu acordat unui portal ucrainean.

Inițial, s-a speculat că Putin va anunța victoria asupra Ucrainei pe 9 mai, Ziua Victoriei, dar lucrurile s-au precipitat.

Potrivit lui Gari Kasparov, evenimentele recente de pe front, și anume atacurile de succes ale ucrainenilor cu ajutorul lansatoarelor de rachete americane HIMARS, au dat mari bătăi de cap rușilor.

Fostul mare maestru de șah a declarat că „totul merge prost, conform planului”.

Pentru Putin, săptămânile următoare vor aduce soluții decisive. Eliberarea Hersonului de către trupele ucrainene poate deveni un punct de cotitură în acest conflict, a mai spus Kasparov.

Gari Kasparov, unul dintre cei mai mari adversari ai lui Putin

Gari Kasparov este unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie, campion mondial și un lider de multă vreme al clasamentului mondial de șah.

A devenit mare maestru în 1980, la vârsta de 17 ani, iar în 1985 îl învinge pe Anatoly Karpov și cucerește titlul mondial, pe care îl păstrează până în anul 2000.

Din 1993 începe opoziția față de federația internațională, FIDE; care îi ia titlul. În același an înființează alternativa Professional Chess Association și se încoronează campion mondial și al acestei versiuni.

Având o personalitate puternică și controversată, Kasparov rămâne unul dintre cei mai mari adversari ai lui Vladimir Putin, scrie antena3.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult