Când va începe în România vaccinarea împotriva COVID-19 a întregii populații. Anunțul unui oficial din Sănătate

Publicat: 02 12. 2020, 17:34
Când va începe în România vaccinarea împotriva COVID-19 a întregii populații. Anunțul unui oficial din Sănătate / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

Vaccinarea întregii populaţii împotriva virusului SARS-CoV-2 ar putea începe, cel mai devreme, în primăvara anului 2021, potrivit unui anunț făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan.

Oficialul din Sănătate a fost prezent la dezbaterea prilejuită de Ziua mondială SIDA, 1 decembrie, şi intitulată „Programul de tratament HIV în al doilea val COVID”, care a avut loc miercuri, unde a precizat faptul că primele persoane vaccinate vor fi lucrătorii din domeniul sanitar.

Horațiu Moldovan: Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară

„România este o parte a acordurilor încheiate cu UE pentru procurarea de vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2. Din cauza cererii extrem de ridicate, se pare că acest vaccin trebuie să ajungă în ţările membre ale UE într-un mod etapizat. Toate statele vor primi în acelaşi timp tranşe. Primii vaccinaţi vor fi lucrătorii din sectorul sanitar şi persoanele din grupe de risc. Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile vor fi folosite la cel mai înalt grad de eficienţă şi siguranţă şi să respecte toate reglementările internaţionale. Ministerul Sănătăţii are o strategie de vaccinare în România şi există etape prevăzute, precum şi o reţea de stocare şi distribuţie. Noul vaccin pe care îl vom aplica pentru SARS-CoV-2 necesită condiţii speciale de transport şi depozitare şi aceste lucruri vor fi, cu siguranţă, bine gestionate”, a declarat Horațiu Moldovan.

De asemenea, potrivit acestuia, situaţia epidemiologică de la nivelul UE „se degradează de la zi la zi, populaţia fiind expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2, iar România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare şi autorităţile trebuie să se adapteze permanent la noi şi noi măsuri de gestionare a acestei situaţii aproape de catastrofă”.

Totodată, secretarul de stat în inisterul Sănătății a subliniat că la nivelul instituției, lupta cu virusul are loc pe două fronturi: zona de prevenţie şi îngrijirea bolnavilor în secţiile spitaliceşti de boli infecţioase.