Care este eficiența booster-elor Pfizer și Moderna, potrivit studiilor realizate, în octombrie, de cele două companii

Publicat: 30 10. 2021, 10:33

Companiile Pfizer și Moderna au realizat – în luna octombrie – studii paralele referitoare la eficiența celei de a treia doze de vaccin anti-COVID, tulpina Delta a noului coronavirus fiind analizată de specialiști în contextul în care a deținut o ”supremație” nedorită în ceea ce privește numărul de infectări la nivel mondial.

Potrivit reprezentanților Pfizer, a treia doză are o eficiență de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, comparativ cu persoanele vaccinate cu doar două doze. 

Compania Moderna a anunțat – după efectuarea propriului studiu – că booster-ul administrat persoanelor care au efectuate schema de vaccinare completă crește de 17 ori numărul de anticorpi împotriva variantei Delta, conform unei analize a Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA.

Booster-ul Pfizer: ”O eficacitate relativă de 95,6%” şi ”un profil de siguranţă favorabil”

Studiul Pfizer – realizat în rândul a 10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani (vârsta medie a participanţilor la studiu fiind de aproximativ 53 de ani) – arată ”o eficacitate relativă de 95,6%” şi ”un profil de siguranţă favorabil”.

Studiul a fost realizat în timp ce ”varianta Delta de coronavirus a fost principala tulpină” care a circulat pe durata realizării cercetărilor.

”Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel (booster) în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli”, a declarat Albert Bourla, director general al Pfizer, potrivit digi24.ro.

  • Varianta Delta – vaccinul Pfizer are o eficiență de 93% în prima lună, care scade la 53% după patru luni.
  • Variante (non-Delta), eficiența este de 97% (prima lună) și ajunge la 67% (după 4-5 luni).
  • Vaccinul Pfizer este eficient timp de cel puțin 6 luni, în proporție de 93%, împotriva dezvoltării unor forme grave care necesită spitalizare, inclusiv în cazul infecţiilor cu varianta Delta.

Booster-ul Moderna: ”Numărul de anticorpi crește de 17 ori în cazul variantei Delta”

Booster-ul de la compania Moderna va fi făcut și în România, cantitatea de ser fiind înjumătățită.

  • Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA a transmis că administrarea unui booster la jumătate de doză crește de 13 ori numărul anticorpilor împotriva variantei originale de coronavirus și de 17 ori în cazul tulpinei Delta.
  • Raportul CDC mai arată și că vaccinul Moderna are o eficiență de 93,2% împotriva infecțiilor și de 98,2% împotriva formelor grave care necesită spitalizare, pe durata a cel puțin 5 luni de zile.

Același studiu – potrivit politico.eu, care citează CDC – arată că vaccinul Moderna este „cel mai bun” în prevenirea declanșării unei forme grave de COVID-19, care necesită spitalizare, în cazul persoanelor infectate.