Care sunt PRIORITĂȚILE ministrului desemnat al Mediului, Mircea Fechet: „Centralele de apartament vor dispărea”

Publicat: 14 06. 2023, 22:24
Sursa foto: Shutterstock

Ministrul desemnat al Mediului, Mircea Fechet, propune reducerea, în următoarea perioadă, a numărului de centrale termice individuale.

El spune că unele localități deja interzic instalarea acestora și susține că este de acord cu acest lucru, deoarece centralele sunt surse de poluare.

„Există astăzi municipalități care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială, centralele termine din blocuri poluează local. Aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperișul blocului, nu fac decât să bage noxe în apartamentul vecinilor”, spune Mircea Fechet, ministrul desemnat al Mediului, citat de Antena3.

El amintește că sistemele de încălzire centralizate generează mai puțină poluare în oraș.

„Încă nu am luat o decizie până la care aceste centrale de apartament vor dispărea, însă pe termen lung sunt convins că în România, în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puține astfel de centrale individuale”, încheie Mircea Fechet.

Mircea Fechet a primit aviz favorabil, cu 35 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” și două abțineri, în comisiile reunite ale Parlamentului pentru funcția de ministru al Mediului.

Centralele de apartament ar putea fi interzise în UE

Vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă, începând cu data de 1 ianuarie 2029, în toată Uniunea Europeană, deci inclusiv în România, potrivit unui proiect de directivă.

Intenția Executivului European de a interzice vânzarea de centrale individuale pe gaze a fost dezvăluită mai demult, prin pachetul RePowerEU, care încuraja statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și în cele noi, dar nu a existat vreo obligație impusă.

Cu acea ocazie, executivul UE își anunțase intenția de a renunța la cazanele pe gaz prin introducerea unor limite de proiectare ecologică mai stricte pentru sistemele de încălzire.

Opt țări europene, printre care Danemarca, Norvegia și Olanda, au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri.