Cât costă masa de Crăciun, după ce prețurile la energie au crescut de patru ori

Publicat: 24 12. 2022, 18:04
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Masa de Crăciun s-a scumpit semnificativ față de anul trecut, după creșterile fulminante ale prețurilor energiei și inflației. Inflația a ajuns la 16% iar prețurile la gaze și curent sunt de cel puțin patru ori mai mari.

Criza energetică a influențat direct prețul alimentelor și se așteaptă un Crăciun și un Revelion mult mai scump decât în anii precedenți.

La nivelul UE, România a înregistrat printre cele mai mari creșteri ale prețurilor la energie electrică și gaze, deși mare parte din cantitatea consumată este produsă în țara noastră. De asemenea, conflictul din Ucraina a afectat prețurile pentru grâu și uleiul de floarea soarelui, ceea ce a generat creșteri ale prețurilor în toate statele UE.

În doar un an de zile, coșul minim de consum al unei familii cu 2 copii a ajuns la 8.659 de lei, în creștere cu 19,7%, arată un raport al Fundației Friedrich Elbert România. INS a arătat că prețul uleiului de floarea soarelui a înregistrat creșteri de 50% între iulie 2021 și iulie 2022. Prețul cartofilor a crescut cu peste 40% în doar un an. Prețul pentru pâine s-a majorat cu circa 25%.

Carnea pentru Crăciun, tot mai scumpă

Carnea de porc, cea mai căutată în perioada Crăciunului, este asigurată doar în proporție de 20% din producția internă, diferența vine din importuri. Fermierii arată că prețul cărnii de porc vândută de micii fermieri are un preț între 15 și 16 lei/kg. Dacă această carne este vândută către abator, ea va avea un preț de 9 lei/kg. În supermarketurile din București, carnea de porc ajunge cu un preț de circa 30 lei/kg, dar nu toate produsele sunt fabricate în România, multe dintre ele fiind importate din alte țări.

În statisticile UE, România are printre cele mai mari prețuri pentru carcasa de porc la poarta fermei. Pentru o carcasă tip S de 100 kg românii ar plăti 231,7 euro, fiind mai scumpă cu peste 50% decât în urmă cu un an. Faptul că România e dependentă de importuri pentru a-și asigura necesarul de carne influențează direct prețurile. Piața din România depinde de piața europeană și degeaba producătorii români au prețuri mai mici, în condițiile în care pot asigura doar 20% din consum.

Carnea tocată folosită pentru sarmale are un preț de 18 lei/kg pentru cea de porc și poate ajunge la 37 lei/kg pentru cea de vită. Cârnații ajung la 23 lei/kg în supermarketurile bucureștene. Cârnații de Pleșcoi ajung la 72 lei/kg.

Prețurile pentru cozonaci au crescut și ele. Dacă în urmă cu câteva luni, înainte de Paște, prețurile erau între 30 și 60 de lei, acum un cozonac începe de la 37 lei/kg și ajunge la aproape 68 de lei/kg. În jumătate de an, prețurile au crescut cu circa 20%.

Ținând cont de actualele creșteri, prețurile pentru masa de Crăciun vor fi mai mari între 20 și 50%, în funcție de produsele pe care le alege fiecare cetățean și cât de mult dorește să consume. Cele mai recente date INS din luna decembrie arată că produsele alimentare s-au scumpit în medie cu peste 20%. Aceste prețuri tot mai mari ar putea să determine mulți cetățeni să consume mai puțin decât în anii precedenți. Pe lângă alimente, românii mai trebuie să plătească inclusiv cadourile, bradul sau decorațiunile specifice Crăciunului. În cazul celor care vor dori să plece în vacanță, cheltuielile vor crește și mai mult.

Masa de Crăciun a românilor, cu carne de porc din import. Doar 20% din carnea pe care o cumpărăm din magazine pentru sărbători este de la producătorii români

Sărbătorile de iarnă se apropie și cum românii respectă tradițiile, vor pune pe masa de Crăciun și de Revelion friptură, tobă, caltaboș, lebăr și alte preparate din carne de porc. Producătorii spun că, deși cererea crește în luna decembrie, carnea de porc nu va lipsi din magazine, însă ea va fi doar 20% autohtonă, restul va fi din import, din cauza pestei porcine africane, care a golit fermele românești.

„Interesul a fost, este și cred că va fi foarte mare în continuare, pentru că, știți, există o vorbă, pentru români, cea mai bună carne de pasăre e porcul. Ca atare, având această tradiție de consum a cărnii de porc în perioada sărbătorilor de iarnă, de regulă, în fiecare an, a fost o creștere a cererii”, spune, pentru Gândul, Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Oamenii vor avea și în acest an carne de porc proaspătă în galantare, însă nu din România. Fermierii din țară nu mai pot asigura decât un mic procent din carnea proaspătă românească. Conform datelor oficiale, țara noastră asigură în acest moment doar 20% din carnea de porc proaspătă pentru consum.

Românii trebuie să se aștepte la cele mai scumpe sărbători de iarnă din istorie, cu prețuri majorate semnificativ la cele mai importante produse. Fie că vorbim despre carne, lactate sau băuturi, totul este azi mai scump, iar din decembrie încolo va fi și mai și!

După ce prețul la ulei a luat-o razna, urmează și carnea de porc să se scumpească, iar producătorii nu exclud varianta cu 100%! Ba unii vorbesc inclusiv de închiderea acestei industrii, din cauza pestei porcine africane, care a determinat România să importe masive carne de porc. În contextul dat, se vorbește despre o primă majorare a prețului la carnea de porc de cel puțin 15%. Cum românii cumpără în luna decembrie cantităţi foarte mari, este de așteptat ca întreg lanțul alimentar – de la producător (ferme) la distribuitor (magazine) – să profite prin majorarea prețurilor.