Cât costa un kilogram de carne în 1944. Se aplica Legea Sabotajului Economic

Publicat: 02 01. 2024, 16:45

Dacă în prezent consideri că prețul la carne a ajuns la sume destul de mari, trebuie să știi că nu este prima fată în România când un kilogram de carne costă deloc puțin.

Însă, pe vremuri, prefectul stabilitea prețurile maximale, care erau respectate ”cu strictețe”.  De exemplu, potrivit unei postări de pe Facebook a lui Ando Andrei, doctor în istorie al Universității din Oradea și doctor în Filologie al Universității Aurel Vlaicu din Arad, prețurile din anul 1944 la carne eram diferite de cele din prezent.

”Începând cu 24 august 1944, la Arad erau aplicate noile prețurile la carne în județul Arad, prin Ordonanța nr. 8 a Prefectului, după ce Oficiul Economic Județean a agreat propunerile de tarife. Prețurile la carnea de bovine, ovine, porcine și derivatelor lor, ținând seama de condițiile locale, au fost stabilite la următoarele valori: carnea de vită: 180 lei/kg, carnea de vițel: 250 lei/kg, carnea de porc: 250 lei/kg, carnea de oaie: 200 lei/kg, slănina crudă: 300 lei/kg, osânza: 400 lei/kg, untura topită: 400 lei/kg, șunca fără os, presată, afumată sau fiartă: 600 lei/ kg”, se arată îm postare.

De asemenea, se mai precizează că prețurile trebuiau respectate atât de măcelari, cât și de publicul comsumator.

”Prefectului Aradului, generalul Sabin Banciu transmitea în Buletinul Oficial al Județului Arad că prețurile maximale trebuie respectate „cu strictețe”, atât de măcelari cât și de publicul consumator. Abaterile urmau a fi anchetate de procurori și se considerau contravenție la Legea Sabotajului Economic. Măcelarii erau obligați să afișeze la loc vizibil, în dreptul fiecărei cărni sau derivat, eticheta pe care scria, felul cărnii și prețul”, se încheie fila de istorie de pe pagina de Facebook a doctorului în istorie.

Sursa foto: Facebook / Ando Andrei