Cătălin Cherecheș și-a epuizat toate căile de atac, după ce instanța i-a refuzat anularea condamnării. Rămâne de văzut ce șanse va avea la CEDO

Cătălin Cherecheș și-a epuizat toate căile de atac, după ce instanța i-a refuzat anularea condamnării. Rămâne de văzut ce șanse va avea la CEDO
Publicat: 18/04/2024, 15:05
Actualizat: 18/04/2024, 15:06

Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare, după ce Curtea de Apel Cluj a respins, joi, ca neîntemeiată contestația prin care fostul edil-șef din Baia Mare Cherecheş solicita anularea pedepsei pentru luare de mită. Condamnatul și-a epuizat astfel toate căile de atac în justiție și așteaptă să vadă dacă intră pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) unde a înregistrat recent o plângere.

Judecătorii Curții de Apel Cluj, aceeași instanță care l-a condamnat pe fostul edil, a decis, joi, 18 aprilie, că fostul primar trebuie să își execute în continuare pedeapsa privativă de libertate. În plus, instanța a respins o cerere a fostului primar în legătură cu termenul de prescripţie în cazul infracţiunii de care este acuzat.

Ce spune apărarea

„În temeiul art. 475 Cod procedură penală, respinge cererea contestatorului C.C. de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept invocate cu privire la momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunii unice de luare de mită prevăzute de art. 289 Cod penal, în ipoteza în care sunt realizate, la date diferite, mai multe modalităţi alternative ale elementului material. În temeiul art. 432 Cod procedură penală, respinge ca neîntemeiată contestaţia în anulare formulată de contestatorul-condamnat C.C., împotriva deciziei penale nr. 1704/A/24.11.2023, pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 2537/117/2016”, se arată în soluţia pe scurt, care este definitivă, publicată pe portalul insțanțelor.

Fostul edil-șef trebuie să plătească 800 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare.

„Din punctul de vedere al apărării, această contestație în anulare trebuia admisă în proporție de 100%. Nu știu dacă a contact că numele contestatorului era Cherecheș Cătălin. Nu știu dacă a contact că domnul Cherecheș Cătălin a plecat din țară și că în urma acestei plecări s-a creat un uriaș scandal la nivel național”, a declarat Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheș.

Odată cu aceasta decizie în România, pentru Cătălin Cherecheș căile de atac sunt epuizate. Rămâne de văzut ce șanse va avea la CEDO.

Răzvan Doseanu susține că a depus deja o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), prin care susține că fostului edil i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil.

Cât va sta Cătălin Cherecheș în închisoare

Fostul primar se află în acest moment încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce a fost extrădat din Germania.

Cătălin Cherecheș  a fost predat autorităților române după ce fugise în Germania, la câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, în 24 noiembrie.

În completul de judecată s-a aflat judecătoarea căreia socrii lui Cherecheș au încercat să îi dea mită, chiar dacă familia a încercat să o recuze.

Cătălin Cherecheș se afla sub control judiciar și era dat în consemn la frontieră când a reușit să iasă din țară folosind cartea de identitate a unui verișor.

Fostul edil-șef a fost prins apoi în Germania, iar în 19 martie a fost adus în România, în prezent fiind încarcerat.

Cătălin Cherecheș și-ar putea reduce executarea condamnării cu un an, pentru meritul de a fi staționat deja după gratii în arestul din Baia Mare, de unde a și candidat cu success la Primăria orașului, și încarcerarea în penitenciarul Augsburg, au decis, vineri, judecătorii Tribunalului Bucureşti. Sentința poate fi atacată.

Citiți și:

Cătălin Cherecheș dă România în judecată la CEDO. Fostul edil a dat primele declarații în fața judecătorilor de la revenirea în țară

Cătălin Cherecheș a intrat în GREVA FOAMEI. „Primarul fugar” a refuzat să mănânce încă de când a fost adus în România, în urmă cu două zile

Premierul CIOLACU anunță: Condamnații fugari își vor achita cheltuielile cu repatrierea / Alina Gorghiu, despre proiectul de lege adoptat de Guvern

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb