Premierul CIOLACU anunță: Condamnații fugari își vor achita cheltuielile cu repatrierea / Alina Gorghiu, despre proiectul de lege adoptat de Guvern

Publicat: 21/03/2024, 14:09
Actualizat: 21/03/2024, 18:26

Guvernul României vrea să-i pună pe condamnații fugari să-și achite „călătoria” de repatriere. Ministrul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, înainte de ședința de guvern, că aceia care se sustrag pedepselor cu fuga peste graniță vor plăti ca să fie găsiți de autorități și aduși în țară. Mai mult, vor da chiar și bani în plus.

UPDATE

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, despre proiectul de lege privind plata de către fugari a costurilor cu aducerea lor înapoi în ţară că în 2023, statul român a scos din buzunar 10.025.000 lei pentru 803 persoane aduse în ţară, o sumă relevantă care ar putea fi redirijată către sistemul penitenciar, către noi sedii de instanţe, modernizarea lor.

Este vorba despre un proiect de lege adoptat de Guvern care presupune un lucru de bun simț și absolut normal într-un stat de drept: dacă ai fugit din țară și ai avut bani să eviți executarea pedepsei în penitenciarele românești, atunci când ești adus de statul român înapoi în sistemul penitenciar prin punerea în aplicare a Mandatului European de Arestare, prin extrădare vei scoate bani din buzunar, a transmis Alina Gorghiu.

Legea prevede două situaţii, când fugarul se sustrage de la urmărire penală şi judecată şi situaţia când se sustrage de la executarea pedepsei, ceea ce înseamnă că este deja condamnat definitiv.

– Când fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată

– Când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei. Asta înseamnă că este deja condamnat definitiv și are o hotărâre definitivă a instanței din România.

Știrea inițială

Premierul Marcel Ciolacu spune că vor fi aprobate o serie de măsuri absolut necesare odată cu apropierea de termenul de intrare a României în spațiul aerian și maritim Schengen/ Din 31 martie, controlul la frontiere, regimul străinilor precum și controlul migrației ilegale vor trebui tratate cu atenție sporită, din punct de vedere legislativ. Tot din această serie, face parte și măsura prin care condamnații fugari își vor achita repatrierea, mai spune Ciolacu.

Venim azi și cu noi prevederi capabile să descurajeze fenomenul condamnaților care părăsesc țara înaintea sentinței finale. Vedem deja că, în ultima vreme, tot mai mulți fugari celebri au fost aduși înapoi, primind acum și un spor de pedeapsă. Prin proiectul dezbătut azi, vrem să îi punem și să plătească în plus, cum e firesc. Adică să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară!

Începând cu anul trecut, peste 700 de fugari au fost aduși în țară de autorități, reiese din declarațiile publice ale ministrului Justiției, Alina Gorghiu. Ultimul dintre aceștia, adus în țară și încarcerat, este fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, aflat acum în custodia Penitenciarului Arad.

Citește și:

Cherecheș va face închisoare în Ardeal, aproape de casă. Ce condiții de detenție au cerut nemții pentru extrădare

Cătălin Cherecheș a intrat în GREVA FOAMEI. „Primarul fugar” a refuzat să mănânce încă de când a fost adus în România, în urmă cu două zile

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă pe litoralul Mării Negre. Specialiștii care au cercetat zona au aflat ce e "substanța...
A cerut-o de soție după prima noapte petrecută împreună! ”M-am dus la toaletă, m-am dezbrăcat...
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată...
Alex a murit pe loc, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită...
Unde pot găsi pensionarii plicul cu decizia de recalculare a pensiei, dacă nu sunt acasă...
Kate Middleton, detaliu dureros la ziua Regelui Charles. Ce s-a întâmplat când a coborât din...
Fără INHIBIȚII la plajă! Are 78 de ani și a arătat tot într-un costum de...
Un proiect uriaş de pe litoral trebuie demolat. Investitorul l-a deschis pentru turişti, în loc...
Cine sunt victimele din Cluj care au murit electrocutate în piscina gonflabilă. Au intrat să...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Uleiul se verifică la CALD sau la RECE? Cum se face completarea?
Kim Jong Un promite sprijin total pentru Rusia
Marele ORAȘ PIERDUT, regăsit după MII de ani! Reacția arheologilor
Ungurii sunt la ani lumină de România. Ungaria ne dă lecții. Trebuie să luăm notițe
Revine „Balena Albastră”? Un nou joc al morții face victime în toată Europa
David Popovici, medalie de aur la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, proba de...
Teoria Ștefaniei cu privire la descalificarea iubitului ei din Casa Iubirii. “Este cineva.”
BANCUL ZILEI. Mare concurs de full contact. În finală, Bulă şi un chinez, se bat,...
Au fost găsite microplastice în organele sexuale ale bărbaților
×