Catastrofa se adâncește la Mariupol. Copiii au fost nevoiți să bea apă de ploaie din bălți, de sete

Publicat: 02 05. 2022, 18:22
Actualizat: 02 05. 2022, 18:32

Situația la Mariupol este cu fiecare zi tot mai dezastruoasă. Regiunea se confruntă cu bombardamente zilnice încă din primele zile ale războiului. Infrastructura, sursele de energie, căldură și apă potabilă sunt complet distruse. Oamenii care sunt încă prinși în iadul din Mariupol sunt nevoiți să trăiască în cele mai grele condiții în subsolurile clădirilor distruse, fără medicamente, mâncare sau apă. Așadar, oamenii sunt nevoiți să colecteze apa de ploaie din bălți pentru a face câte ceva de mâncare.

Iuliia și cele trei fiice ale sale obișnuiau să fugă din adăpostul lor din subsolul orașului asediat Mariupol după ce ploua, deoarece le era foarte sete. Nu era vorba doar de strictul necesar de apă și mâncare, nu existau nici toalete, dușuri sau electricitate în refugiul lor împotriva bombelor.

Un bol de supă pentru trei copii

„Aveam un bol mic de supă pentru trei copii o dată pe zi”, a explicat Iulia. „Și un pahar de apă pentru trei copii ca să se curețe”.

După ce casa ei a fost distrusă de bombele rusești, Iulia și fiicele ei – în vârstă de 11, șase și trei ani – au fost nevoite să găsească refugiu într-un subsol comunal care oferea un oarecare adăpost, dar abia dacă avea mâncare pentru a le hrăni pe copile.

„Copiii cereau atât de mult mâncare, de aceea a încercat să le dea de mâncare la ora de culcare, pentru ca ei să se simtă sătui înainte de culcare”, a spus prietena ei, Natalia, potrivit BBC.

„Când a început să plouă, în primul rând au putut să bea din baltă, iar apa aceea era atât de, atât de, atât de gustoasă. Apoi au găsit niște cratițe pe care să le umple cu apă”.

În cele din urmă, Iulia a fost nevoită să-și lase copiii ascunși pentru că a plecat să caute apă proaspătă.

„Era o fântână la trei kilometri distanță. A trebuit să alerg până acolo sub focuri de armă, sub bombe”, spune Iulia la BBC.