Câte PERSOANE pot transporta șoferii începători. Mulți nu știu ce obligații au în primul an de la obținerea permisului de conducere

Publicat: 11 02. 2024, 19:54
Actualizat: 11 02. 2024, 20:03
Sursa FOTO - caracter ilustrativ

În primele 12 luni de la obținerea permisului de conducere, șoferii începători se află într-o perioadă de acomodare, fiind astfel impuse mai multe restricții speciale în cazul lor. De exemplu, pot transporta un număr limitat de pasageri, conform legislației rutiere.

Astfel, conform prevederilor din ordonanța 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1, privind circulația pe drumurile publice, persoanele cu permis auto categoria B pot conduce doar un autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8.

Așadar, numărul maxim de pasageri pe care îi pot transporta șoferii începători este strict limitat la opt. Doar cei care dețin permisul de categorie D sunt autorizați să transporte un număr mai mare de pasageri, peste 9, decât cei cu permis de categoria B, notează Promotor.ro.

O altă regulă importantă pentru șoferii începători este viteza cu care conduc. Potrivit legislației rutiere în vigoare, viteza maximă cu care pot circula în afara localităților este cu 20 de kilometri pe oră mai mică decât cea normală. Pe drumurile naționale, aceștia nu pot depăși 80 de kilometri pe oră, iar pe autostradă 110 kilometri pe oră.

Una dintre măsuri se referă și la obligativitatea afișării semnului galben atât pe parbriz, cât și pe lunetă, ce îi atenționează pe ceilalți participanți la trafic, dar și pe oamenii legii, că la volan este o persoană începătoare care conduce.

Aceste măsuri sunt adoptate pe fondul faptului că șoferii începători nu pot reacționa la fel de eficient precum cei cu experiență, în situații de criză.