Categoria de bugetari pentru care s-au găsit bani pentru CREȘTERI salariale de la 1 iunie 2023. Ce spune ministrul Muncii despre acest lucru?

Publicat: 26 05. 2023, 08:42
Sursa foto: Shutterstock

Guvernul României a decis majorarea salariilor cu 10% pentru o anumită categorie de angajați bugetari începând cu data de 1 iunie 2023. Această măsură se aplică personalului din categoria „Administrație”, conform anexei VIII a Legii salarizării unitare.

Potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere de Ministerul Muncii, salariile de bază pentru funcționarii publici vor fi stabilite la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 168/2022, s-a stabilit că începând cu 1 ianuarie 2023, salariile de bază, solda de funcție, salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare lunare pentru personalul plătit din fonduri publice vor fi majorate cu 10% față de nivelul acordat în luna decembrie 2022. Aceasta se aplică fără a depăși valorile nominale stabilite pentru anul 2022 conform anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017.

Ordonanța reprezintă o derogare de la prevederile Legii 153, care stabilesc că începând cu anul 2023, salariile de bază, solda de funcție/salariul de funcție și indemnizațiile de încadrare ar fi trebuit să fie stabilite prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I-VIII din Legea 153 cu salariul minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

Prin intermediul unui alt proiect de ordonanță, Ministerul Muncii propune modificarea OUG 168 însuși, astfel încât bugetarii din categoria „Administrație” să beneficieze de nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea 153 pentru anul 2022, începând cu 1 iunie 2023. Această propunere are scopul de a alinia salariile personalului din această categorie la valorile prevăzute de legea menționată, potrivit Avocat.net.

Ce spune Ministerul Muncii despre această creștere salarială?

Ministerul Muncii susține că acordarea nivelului salariilor de bază prevăzute pentru personalul din categoria „Administrație” nu va afecta în mod semnificativ obiectivele fiscale și bugetare pentru anul 2023. Aceasta este considerată o primă etapă și o punte de sprijin pentru aplicarea noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care va reglementa salariile pentru toate categoriile profesionale în același timp, pentru a evita apariția dezechilibrelor în sistemul de salarizare din sectorul public.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat pe Facebook că Ministerul a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului în urma discuțiilor cu sindicatele din domeniul Educației. Acest proiect vizează aducerea salariilor pentru funcțiile comune din administrație, conform Anexei VIII a Legii Salarizării nr. 153/2017, la nivelul prevăzut în grila salarială pentru anul 2022.

Ministrul a subliniat disponibilitatea și deschiderea față de dialog, precum și intenția de a lua măsuri în sprijinul Educației, acordându-i acestuia un statut prioritar în momentul întocmirii proiectului de modificare a legii salarizării unitare.