Ce a pățit MARIA, o badantă româncă, după moartea doamnei Chichi, italianca de care avea grijă. Ce i-a propus fiul bătrânei, la scurt timp

Ce a pățit MARIA, o badantă româncă, după moartea doamnei Chichi, italianca de care avea grijă. Ce i-a propus fiul bătrânei, la scurt timp
Publicat: 28/09/2023, 21:39

Originară din Baia Mare, Maria a fost nevoită să emigreze în 2008, la vârsta de 53 de ani, mai întâi în Italia, apoi în Elveția, pentru a lucra ca badantă.

Satisfacțiile au fost pe măsura muncii, dar sacrificiile au fost uriașe. În anii departe de casă, Maria din Baia Mare a schimbat numeroase joburi, a lucrat mai întâi în Italia, apoi în Elveția, a avut grijă de bătrâni, singuri și uneori suferinzi, a asistat neputincioasă la moartea unora dintre ei și le-a fost alături în ultimele ore ale vieții. „Am avut mereu noroc de oameni buni”, a spus Maria.

Femeia a locuit un timp în Bellinzona, capitala raionului Ticino din Elveția, undeva în apropierea graniței cu Italia. În apartamentul acela a lucrat pentru doamna Chichi, o femeie foarte bătrână, pe care a îngrijit-o cu mare grijă. Din păcate, italianca s-a îmbolnăvit grav și s-a prăpădit într-o săptămână.

„Am plâns mult. Parcă ar fi murit mama mea”, a recunoscut Maria. La doamna Chichi, Maria s-a simțit respectată și apreciată. „„Nici nu mă lăsa să fac curățenie prin casă, pentru asta venea altă femeie, eu aveam doar grijă de ea. Îmi spunea că mai sunt și alte guri care trebuie să mănânce”, povestește Maria.

Fiul doamnei Chichi i-a permis Mariei să stea în acel apartament până când va hotărî să revină în România sau să își găsească alt loc de muncă. Iar când Maria și-a găsit de lucru în altă parte, omul i-a zis că poate lua cu ea din casă orice piesă de mobilier vrea.

Deși nu a beneficiat mereu de condiții de muncă generoase, Maria a recunoscut că nu a avut niciodată probleme, în anii în care și-a câștigat traiul ca menajeră sau badantă, nici în Italia și nici în Elveția.

Femeia știe că în acest domeniu există situații de exploatare și chiar de maltratare și umilință, dar nu s-a confruntat cu ele.

Migrarea din România nu a fost ușoară

„Nu știam niciun cuvânt în limba italiană și la vârsta mea nu era ușor să învăț o nouă limbă”, a recunoscut Maria.

Românca a avut însă o voință de fier. Ea a lăsat în urma un soț alcoolic și violent și, în iulie 2011, printr-o altă femeie cu care se împrietenise în Italia, a profitat de ocazie pentru a se muta în Ticino.

„În Elveția, condițiile de muncă sunt mai bune decât în ​​Italia. Și salariul este mult mai mare”, a mărturisit Maria.

Din nefericire, la început a avut impresia că nu va putea locui în tihnă în Bellinzona. „Toți munții ăștia de aici mă înspăimântau. Mi se părea că urmau să cadă peste mine”, își amintește ea, acoperindu-și fața cu mâinile ca și când ar fi retrăit acea teamă. Dar apoi recunoaște cu entuziasm: „Acum îmi plac”.

În acest colț din sudul Elveției, Maria a învățat să aprecieze calitatea vieții, precum și relațiile pe care le-a avut cu oamenii pe care îi îngrijea și cu familiile acestora.

În anii munciți peste hotare, Maria a strâns bani pentru a trăi decent când va reveni definitiv în Baia Mare.

În timpul liber nu a cheltuit niciodată bani pe distracție și se consideră o persoană solitară, care stă în casă sau merge la plimbare.

A reușit chiar să-și cumpere un apartament în Baia Mare și economiile și pensia îi vor asigura un trai decent. Maria plănuise să revină definitiv în România în primăvara lui 2020. Pandemia de COVID i-a zădărnicit însă planurile.

„Nu vreau să merg acasă, la noi există o nesiguranță în sistemul de sănătate și risc să mă oblige să stau închisă în casă. Deoarece sunt încă într-o formă fizică bună, chiar dacă am deja 68 de ani, prefer să rămân aici, unde mă simt confortabil și pot continua să lucrez. Așa voi putea economisi și mai mulți bani pentru viitorul meu”, a spus Maria, potrivit rotalianul.com.

Sursa foto (caracter ilustrativ): youtube

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...