Ce ALOCAȚIE primesc elevii care au împlinit 18 ani. Singura condiție pe care trebuie s-o îndeplinească adolescenții pentru banii de la stat

Publicat: 13 03. 2023, 20:21
Actualizat: 13 03. 2023, 20:21

Legislația din România permite ca elevii de peste 18 ani să primească în continuare alocație de stat, însă există și o regulă pentru aceasta.

Astfel, statul alocă sumele destinate elevilor doar dacă, după ce împlinesc 18 ani, aceștia rămân… elevi.

Alocația de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, precum şi tinerilor cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Tinerii care au împlinit 18 ani dar care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical, scrie anpd.gov.ro.

Care este valoarea alocației?

Statul plătește, la nivelul lunii ianuarie 2023, următoarele sume:

  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 lei în 2022);
  • 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale (de la 243 de lei în 2022);
  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 600 de lei în 2022).

Legislația care se aplică în domeniul alocațiilor de stat pentru copii este Legea 61/1993, modificată prin OUG 126 din 15 decembrie 2021. La articolul 2, alineatul 3, prevede: “începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică“.

Femeile care devin mame în acest an pot primi bani de la stat

Femeile care devin mame în acest an pot primi bani de la stat. Ajutorul financiar pentru româncele care devin mame în 2023 este de 2.000 lei, prin programul ”Trusoul nou-născutului”.

Sprijinul poate fi solicitat în cel mult trei luni de la nașterea copilului de către mamele cu venituri mici sau chiar fără venituri, cele aflate în situații de risc, cele care sunt victime ale violenței domestice ori cele minore. Banii se dau de la stat pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului, precum scutece, îmbrăcăminte pentru nou-născut, articole sanitare. Citește mai mult…