Prima pagină » Actualitate » Ce au pățit doi pakistanezi, după ce s-au angajat ca livratori de mâncare în Cluj-Napoca. Abia după 4 luni și-au dat seama cum au fost păcăliți

Ce au pățit doi pakistanezi, după ce s-au angajat ca livratori de mâncare în Cluj-Napoca. Abia după 4 luni și-au dat seama cum au fost păcăliți

Ce au pățit doi pakistanezi, după ce s-au angajat ca livratori de mâncare în Cluj-Napoca. Abia după 4 luni și-au dat seama cum au fost păcăliți

Ce au pățit doi pakistanezi, după ce s-au angajat ca livratori de mâncare în Cluj-Napoca. Abia după 4 luni și-au dat seama cum au fost păcăliți la bani.

Ce au pățit doi pakistanezi, după ce s-au angajat ca livratori de mâncare în Cluj-Napoca

Doi pakistanezi au fost forțați să muncească fără salariu și aruncați în stradă când și-au cerut banii, scrie stiridecluj.ro.

Angajați ca livratori de mâncare, aceștia au căzut victimă unei grave forme de exploatare.

Au muncit în condiții inumane, fără zile libere sau drepturi salariale.

Au fost umiliți, exploatați, controlați la minut printr-o aplicație, într-un regim de muncă extenuant. În cele din urmă, străinii au fost dați afară din locuința în care erau cazați, fiind abandonați pe stradă fără niciun ajutor.

Grozăvia a ieșit la iveală joi, 17 aprilie 2025, când judecătorii de la Tribunalul Cluj au pronunțat o decizie prin care obligă firma care i-a angjat să le achite toate salariile restante și daune morale.

Pakistanezii au lucrat fără oprire timp de 4 luni, fără să fie plătiți. Conform anchetatorilor, cei doi bărbați s-au angajat la firma respectivă în noiembrie 2023, ca livratori de mâncare.

La început, au fost atrași de locul de muncă stabil și de o locuință pusă la dispoziție, dar s-au trezit că trebuie să muncească 10-12 ore pe zi, uneori chiar și în weekend.

Aceștia au fost cazați în condiții precare, înghesuiți alături de alți muncitori. Deși lucrau zilnic, nu au primit niciun salariu. Mai mult, ei erau obligați să predea sume fixe săptămânale către angajator, sub pretextul că acestea acopereau chiria, taxele la stat și alte cheltuieli.

Angajatorul le-a cerut mai întâi 1.000 de lei pe săptămână, apoi 1.300 de lei!

În martie, li s-a cerut să livreze comenzi de minim 1.700 de lei pe săptămână. Angajații pakistanezi au declarat că, dacă nu atingeau „ținta”, erau amenințați și au rămas uneori fără bani de mâncare.

Angajatorul i-a aruncat în stradă

În luna martie, angajatorul i-a aruncat în stradă și le-a tăiat cauciucurile roților de la motoscutere, pe care le închiriaseră din banii lor, ca să nu mai poată lucra.

I-a silit să părăsească locuința în 24 de ore și după trei zile au fost aruncați în stradă, fapt dovedit și de conversațiile telefonice revoltătoare.

„În motivarea deciziilor de concediere disciplinară se pretinde în mod mincinos că au refuzat să lucreze și că au părăsit locuința pusă la dispoziție de angajator, că nu au predat echipamentul de lucru, însă pot dovedi contrariul cu martorii pe care îi propun și filmarea – planșe foto realizate în momentul în care au fost dați afară, din care rezultă că toate echipamentele și scuterele au rămas la locuința unde erau cazați.

După plecarea reclamanților la aproximativ o săptămână, au fost somați să se întoarcă la muncă context în care, prin intermediul apărătorului lor au trimis o adresa scrisă pentru renegocierea condițiilor de muncă, însă angajatorul le-a răspuns în bătaie de joc, fapt care i-a determinat să trimită pe adresa de mail demisiile pentru neplata salariilor.”, au motivat cei doi cetățeni pakistanezi.

Cererile de demisie au fost ignorate de angajator, care a demarat procedura cercetării disciplinare și a emis deciziile de concediere, prin care se menționa că singurii vinovați sunt cei doi străini.

Concedierea a fost justificată de firmă pe motive disciplinare: că au părăsit locul de muncă fără aprobare, că au lipsit nemotivat și nu au predat echipamentele!

„Prin concedierea abuziva intimata a blocat în viitorul apropiat dreptul la muncă pe teritoriul României a cetățenilor pakistanezi care pot fi angajați fără acordul societății intimate dacă încetarea raportului de muncă a avut loc pentru neplata drepturilor salariate, fapt ce corespunde cu realitatea.”, au susținut cei doi bărbați.

Instanța a respins aceste acuzații ca fiind false și a constatat că angajatorul nu a plătit niciodată drepturile salariale.

Judecătorii au mai reținut că firma a ignorat solicitările de a aduce dovezi ale plății salariilor.

Citește și: Trei societăți food-delivery din București, PREJUDICIU uriaș la bugetul statului. Anchetă a inspectorilor antifraudă

Daune morale pentru cei doi pakistanezi

Instanța a hotărât că societatea trebuie să le plătească toate salariile restante, orele suplimentare și zilele de concediu cuvenite între noiembrie/decembrie 2023 și martie 2024; să le acorde fiecăruia daune morale în valoare de 1.000 de lei, pentru stresul psihic și afectarea vieții personale și profesionale; să anuleze deciziile de concediere și să emită noi decizii care să arate că încetarea raportului de muncă s-a făcut din inițiativa angajaților, din cauza neplății salariilor.

„Pârâtei i s-a solicitat de către instanță la trei termene consecutive depunerea documentelor prin care se face dovada plăți salariilor, însă aceasta nu a înțeles să dea curs solicitărilor instanței, depunând la dosarul cauzei extrase de cont din care reiese doar alimentarea contului societății cu anumite sume, neexistând nicio explicație alături de această mențiune și nici dovada virării salariilor către contestatori.

Cuantumul sumelor cu care a fost alimentat contul pârâtei coincide cu valorile menționate pe documentele atașate extraselor de cont depuse, dar care nu fac dovada plății salariilor reclamanților.

Tabelele atașate extraselor de cont pe care se regasește mențiunea olografă „situație plăți (…)” nu fac dovada achitării drepturilor salariale ale reclamanților, acestea nerepectând prevederile art. 1504 Cod civil conform căruia „(1) #### plata se face prin virament bancar, ordinul de plată semnat de debitor și vizat de instituția de credit plătitoare prezumă efectuarea plății, până la proba contrară”.

De asemenea, nici pe extrasele de cont depuse nu apare plată efectuată către vreunui dintre cei doi contestatori ori către contul IBAN identificat ca fiind al contestatorilor.

Întrucât societatea pârâtă nu a făcut dovada plății drepturilor salariale, coroborat cu înscrisurile existente la dosar, instanța va obliga pârâta la plata către reclamanți a drepturilor salariale restante, precum și a tuturor celorlalte drepturi cuvenite în baza contractelor de muncă, zile de concediu și ore suplimentare, începând cu luna noiembrie, respectiv decembrie 2023 și până în luna martie 2024, în baza orelor de muncă prestate și evidențiate în aplicație.”, au reținut magistrații clujeni.

Autor

Citește și