Ce este „RIP deal”, escrocheria care face ravagii în România. Cum au încercat 4 bărbați să înșele o femeie din Cluj de 400.000 de euro

Publicat: 28 10. 2022, 16:00
Actualizat: 28 10. 2022, 16:07
Sursa FOTO: Pexels
Patru bărbaţi, trei din Bucureşti şi unul din Germania, au încercat să înşele o femeie din Cluj-Napoca cu 400.000 de euro, în criptomonede. Aceştia i-ar fi cerut bani femeii după ce s-au prezentat ca falşi investitori germani.
Potrivit IGPR, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au prins marţi în flagrant delict 3 bărbaţi, bănuiţi de comiterea infracţiunii de tentativă la înşelăciune prin metoda RIP DEAL.
Înșelătoria prin metoda cunoscută sub numele de „Rip Deal“ sau înscenarea luxului, constă în câștigarea încrederii victimei prin proiectarea unei imagini de solvabilitate financiară pentru a efectua tranzacții cu valoare economică însemnată.
În aceeaşi zi, a fost făcută o percheziţie la locuinţa unuia dintre bărbaţi, în municipiul Bucureşti, iar, în baza unui ordin european de anchetă, emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu sprijinul autorităţilor germane, s-a desfăşurat o altă percheziţie, în oraşul Nürnberg, din Germania.

În fapt, 4 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 31 şi 59 de ani, 3 din Bucureşti şi unul din Germania, sunt bănuiţi că, începând din luna iulie 2022, ar fi încercat să inducă în eroare o femeie din Cluj-Napoca sub pretextul calităţii de falşi investitori germani şi tranzacţionării aparentei sume de 10.000.000 de euro, în scopul obţinerii de la aceasta a 400.000 de euro în criptomonede, scrie stiridecluj.ro.

Cei 400.000 de euro ar fi reprezentat comisionul pentru intermedierea tranzacţiei

Bărbaţii, sub false identităţi, ar fi intrat în legătură cu femeia în contextul unui anunţ postat de aceasta pe o platformă online, în vederea identificării de investitori, pentru un proiect imobiliar, care ar fi urmat să fie demarat pe un teren achiziţionat şi deţinut în acest scop.

În cadrul uneia dintre întâlnirile pe care femeia le-a avut cu un reprezentant al presupuşilor investitori, i s-ar fi explicat că cei 400.000 de euro ar urma să fie transferaţi de aceasta într-un portofel electronic la care doar ea ar fi avut acces, pentru a oferi garanţii cu privire la seriozitatea intenţiilor ei de a remite comisionul după finalizarea tranzacţiei.

Trei dintre bărbaţi ar fi fost prinşi în flagrant delict în Cluj-Napoca, unde s-ar fi deplasat ca urmare a înţelegerii stabilite cu femeia, cu intenţia de a obţine banii, în criptomonede, prin utilizarea unui portofel electronic.

În urma controalelor corporale şi percheziţiei autoturismului cu care aceştia s-au deplasat, au fost descoperite şi ridicate 6 telefoane mobile, 4 portofele electronice, un laptop, dar şi un document de identitate fals, aparent emis de autorităţile belgiene.

În cadrul percheziţiei care s-a desfăşurat la locuinţa unuia dintre bărbaţi, în Bucureşti, au fost descoperite şi ridicate alte 4 documente de identitate false, care păreau a fi emise de autorităţi malteze, belgiene şi elveţiene.

În baza probatoriului administrat, cei 3 bărbaţi din municipiul Bucureşti au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de miercuri să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu propunere de arestare preventivă.