Ce primesc, din 2024, românii care donează sânge! Când au aflat, oamenii au făcut cozi uriașe pentru a dona

Publicat: 13 01. 2024, 10:41
Actualizat: 13 01. 2024, 10:45

Dacă în urmă cu câteva luni era criza de sânge în spitalele din România, exitând donatori mult prea puțini, de la 1 ianuarie, de când Guvernul a mărit răsplata pentru donatori de la 67 de lei la 280, centrele de trasnsfuzii sunt arhipline! 

Ba chiar centrele pentru donare de sânge nu mai fac faţă voluntarilor, așadar de acum se va putea dona sânge doar cu programare.

”Cererea este mult mai mare, dar suntem nevoiţi să limităm accesul în momentul în care atingem acest număr, având în vedere capacitatea pe care o avem şi personalul de care dispunem”, spune Lucia Grijac, director Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, relatează observatornews.ro.

În Bucureşti există trei centre de transfuzie unde donatorii nu au nevoie de programare, însă. La Târgu Jiu, numărul voluntarilor a fost limitat la 40 pe zi. Punctul de recoltare nu poate stoca mai mult sânge.  ”După prima zi erau peste 100 de prezentări în fiecare zi în centru. Încet, încet, am limitat numărul de donatori, fiindcă frigiderele noastre s-au umplut. E greu să reușești să lucrezi, să prepari, să validezi asemenea cantitate”, spune Nicoleta Căluțoiu, director Centrul de Transfuzii Târgu Jiu.

Cine poate dona sânge

Oricine poate dona sânge dacă are între 18 şi 60 ani, peste 50 de kilograme şi este sănătatos. Indicat este să dea telefon la centrul de transfuzii şi să întrebe dacă este nevoie de programare sau nu.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, a afirmat în urmă cu câteva săptămâni că majorarea tichetelor pentru donatori ”poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieţi”. ”