Ce salarii au profesorii în România. Cât câștigă un dascăl debutant, sau unul cu vechime de 25 de ani. „Ce adult poate trăi cu suma asta?”

Publicat: 19 04. 2023, 12:46

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că salariile profesorilor sunt mici, iar Guvernul trebuie să facă ceva urgent în acest sens.

„Salariul mediu net pe economie sare puțin peste 4000 de lei. Există profesori cu grad didactic 1, cu 25 de ani vechime, care câștigă 4000 de lei. Profesorii debutanți au un salariu net de 2400 de lei. Dacă Guvernul României nu va gândi o grilă corespunzătoare importanței acestei profesii, ne vom duce rău de tot în următorii 10-15 ani”, a scris Iulian Cristache pe pagina sa de Facebook.

Potrivit președintelui FNAP, în prezent nu ar mai exista profesori de științe exacte.

„Deja nu mai sunt profesori de științe exacte – am prevăzut asta acum șapte ani – și probabil că în sistem vor intra cei care nu gândesc în perspectivă”, este de părere Iulian Cristache.

Iulian Cristache: „Va fi vai și amar de noi în viitor”

Reprezentantul asociațiilor de părinți mai precizează că Guvernul trebuie să facă ceva urgent pentru salarizarea profesorilor.

„Ce adult poate trăi în chirie cu un salariu net de 2400 de lei, indiferent de profesie? (…) Trebuie să ne trezim – mă refer la Guvern și la Ministerul Educației. Și da, salarizarea trebuie să conțină un mechanism de control care să ia în considerare calitatea activității la catedră. Dacă nu îți îndeplinești rolul, trebuie să ți se taie din salariu. Altfel, țineți minte că va fi vai și amar de noi în viitor”, este de părere Iulian Cristache.

Sindicalist: „De ce ar vrea un tânăr IT-ist să vină să predea informatica?”

Și un lider de sindicat din Prahova a atras atenția recent cu privire la situația profesorilor.

„În 5,6 ani, în județ, nu vom mai avea cadre didactice pentru disciplinele matematică, biologie sau fizică. E realitatea din multe școli ale județului, mai ales cele din mediul rural”, a precizat Ionuț Duță, lider Sindicatul „Școala Prahovei”.

Ionuț Duță mai susține că tinerii nu sunt atrași să vină la catedră.

„De ce ar vrea un tânăr IT-ist să vină să predea informatica? Sau un absolvent de limbi străine? Care, ușor, poate lucra ca translator câștigând sume mult mai mari. Ne pierdem orice șansă de a atrage tinerii către profesia de dascăl cu aceste salarii”, a mai spus liderul sindicaliștilor prahoveni.