Centura verde a Bucureștiului, un pas mai aproape de realitate: „Sperăm ca votul în plen să fie cât mai repede”

Publicat: 23 04. 2024, 22:07
Actualizat: 23 04. 2024, 22:11

This browser does not support the video element.

Prin înscrierea ca amendament la noul cod silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, Centura Verde București-Ilfov va deveni, în curând, o realitate. Proiectul, ce presupune protejarea pădurilor și spațiilor verzi din jurul Capitalei, a fost votat astăzi, cu unanimitate, după patru runde de dezbateri.

Centura verde a Capitalei, o inițiativă demarată acum câțiva ani, ce presupune protejarea pădurilor și spațiilor verzi din jurul Bucureștiului, a votată în unanimitate de comisiile pentru mediu și păduri.

Fundația Alex Găvan a propus soluții pentru protejarea pădurilor. Astfel, proiectul de lege prevede o pădure circulară în jurul Bucureștiului care să reducă poluarea cauzată de trafic.

Ultimul pas pentru ca acest proiect lăudabil să devină realitate este votul în plen.

„Sperăm ca votul în plen să fie cât mai repede, încă nu s-a stabilit o dată anume”, precizează Alex Găvan, fondator al Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.

Ministerul Mediului susține oficial demersul, alături de ceilalți parlamentari. Centura Verde București-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, cât și de reducere a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții de sistem ce presupune și o semnificativă componentă de mediu.

Astfel, în contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite într-un demers apolitic sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Documentul, în șapte puncte, conține amendamentele la noul Cod Silvic, care sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, fiind piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, având în plan crearea de centuri verzi pentru alte orașe, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din restul țării.

Blocajul de la comisia de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice, a însemnat o întârziere a proiectului. Inițiativa a fot ajunsă din urmă de noul cod silvic, a cărui adoptare, fiind jalon în PNRR, este estimată pentru actuala sesiune parlamentară.

„Pădurea din preajma orașelor înseamnă mult mai mult decât cherestea sau valoarea lemnului în bani. Infinit mai mult. Pădurea înseamnă oxigen. Înseamnă Viață. Pădurea înseamnă sănătate, inclusiv mintală. Înseamnă terapie și vindecare pentru o societate din ce în ce mai alienată de pierderea conexiunii și abandonarea omului care o alcătuie. Pădurea e conținere. Pădurea e iubire”, mai spune Alex Găvan.