Cercetătorii de la Universitatea Oxford lansează primul studiu pentru a stabili răspunsul imun la copiii și adulții tineri cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani

Publicat: 14 02. 2021, 12:21
Actualizat: 06 04. 2021, 14:33
Foto: Unsplash.com/ caracter ilustrativ

Cercetătorii de la Universitatea Oxford încep o serie de teste care ar trebui să stabilească dacă un vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de universitate și de compania farmaceutică AstraZeneca, poate funcționa și pe copii.

Universitatea Oxford va lansa primul studiu pentru a afla cum reacționează copiii și adulții tineri cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani

Vaccinul va fi administrat la peste 300 de voluntari cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Primele teste vor începe luna aceasta.

Andrew Pollard, profesor de infecție și imunitate pediatrică și investigator șef al studiului vaccinului Oxford, a declarat:

„Deși majoritatea copiilor sunt relativ neafectați de coronavirus, este important să se stabilească siguranța și răspunsul imun la vaccin la copii și tineri, deoarece unii copii pot beneficia de vaccinare. Aceste noi studii vor extinde înțelegerea noastră asupra controlului SARS-CoV2 la grupele de vârstă mai mici.”

Rinn Song, medic pediatru și clinician-om de știință, Oxford Vaccine Group, a spus: „Pandemia COVID-19 a avut un impact negativ profund asupra educației, dezvoltării sociale și a bunăstării emoționale a copiilor și adolescenților, dincolo de bolile și prezentările rare de boli grave. Prin urmare, este important să colectăm date privind siguranța și răspunsul imun la vaccinul nostru împotriva coronavirusului în aceste grupe de vârstă, astfel încât acestea să poată beneficia potențial de includerea în programele de vaccinare în viitorul apropiat.”

„Acest studiu va juca un rol important în protejarea copiilor în viitor”

Grace Li, cercetătoare clinică pediatrică, Oxford Vaccine Group, a declarat:

„Acest studiu va juca un rol important în protejarea copiilor în viitor. Am văzut deja că vaccinul este sigur și eficient la adulți și înțelegerea noastră asupra modului în care copiii sunt afectați de coronavirus continuă să evolueze.”

Populația adultă din Marea Britanie primește vaccinul de câteva săptămâni.

Potrivit Colegiului Regal de Sănătate Pediatrică, COVID-19 poate provoca moarte sau boli grave la copii, dar astfel de cazuri sunt rare. Studiile arată că decesele legate de coronavirus sunt mult mai mari în rândul persoanelor în vârstă decât în ​​rândul tinerilor.

Procesul a fost lansat ieri, iar primele vaccinări sunt așteptate în luna februarie. Studiul este finanțat de Institutul Național de Cercetare în Sănătate (NIHR) și AstraZeneca.

Vestea vine în timp ce districtele școlare din întreaga țară se luptă cu redeschiderea școlilor din cauza riscurilor asociate virusului.