Comisia Europeană, decizie de ultimă oră despre valabilitatea Certificatelor de vaccinare anti-Covid ale minorilor

Publicat: 29 03. 2022, 22:37
Actualizat: 29 03. 2022, 22:38
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock

Comisia Europeană a anunțat, marți, că certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 ale minorilor nu vor expira după trecerea a 270 de zile de la administrarea seriei de vaccinare primară. În acest sens, au fost adoptate noi norme privind certificatul de vaccinare în temeiul Regulamentului privind certificatul digital al UE privind COVID-19.

Astfel, măsurile luate îi scutesc pe minori de la perioada standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare în urma seriei de vaccinare primară, informează un comunicat al reprezentanţei CE în România, citat de Agerpres.

Deşi, în urma unei recomandări din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), a fost autorizat rapelul începând cu vârsta de 12 ani, nu toate statele membre recomandă în prezent administrarea dozei de rapel minorilor.

„Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe. În urma discuţiilor cu experţi din domeniul sănătăţii publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

„Pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea rămâne o măsură vitală. Mesajul nostru nu s-a schimbat: vaccinaţi-vă, inclusiv cu dozele de rapel cât mai curând posibil. Vaccinarea salvează vieţi şi este esenţială pentru noi toţi”, a afirmat și comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.

Excepţia pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani se va pune în aplicare în etapa de verificare, prin adaptarea aplicaţiilor mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID-19.

Până la data 6 aprilie 2022, statele membre trebuie să efectueze adaptările tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogări, se mai arată în comunicatul dat.