Comisia Europeană lansează o nouă linie de FINANȚARE pentru proiecte de infrastructură

Publicat: 26 09. 2023, 13:07
Comisia Europeană / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

Comisia Europeană lansează o nouă linie de finanțare, de 7 miliarde de euro, pentru proiecte de infrastructură în domeniile transporturi, energie și digital.

În acest context, țara noastră ar putea obține o mare parte din bani pentru că un procent însemnat din exporturile ucrainene trec prin România. Concret, din luna mai a anului 2022 și până în prezent, Ucraina a exportat prin coridoarele solidarității peste 53 de milioane de tone de produse agricole.

Mai mult decât atât, în premieră, Republica Moldova și Ucraina vor putea atrage finanțare în aceleași condiții ca statele membre.

„Atunci când am lansat culoarele de solidaritate, 2 milioane de tone din exporturile ucrainene de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe au fost transportate prin intermediul acestora. În luna august a acestui an, această cifră a fost de 4 milioane de tone.

Am avut provocări – blocaje, capacitate limitată, costuri logistice mai mari. Dar am avut și parteneri; parteneri care au dat dovadă de angajament și – cel mai important – de solidaritate. Solidaritatea a dus la o cooperare fără precedent între România și Republica Moldova, de exemplu, pe segmentul Dunării”, a precizat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

CITEȘTE ȘI:

Christine Lagarde manifestă optimism prudent privind economia zonei euro / Președintele BCE vrea continuarea politicilor monetare restrictive

Ziua 580 de război: Zelenski, despre problema CEREALELOR: Aşteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare aşa cum a fost cazul Bulgariei şi României

Ucraina caută o soluție de COMPROMIS după ce a reclamat țările vecine care blochează importurile de alimente ucrainene

EXCLUSIV| De ce are România nevoie urgentă de un Pact Național pentru agricultură. Consultant: „Suntem, efectiv, prinși sub un «piston» numit Ucraina”

Bulgaria RIDICĂ interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene. „Este nevoie de garantarea securității alimentare la scară mondială”

Ucraina caută o soluție de COMPROMIS după ce a reclamat țările vecine care blochează importurile de alimente ucrainene