Comoara din adâncuri. Unde se află ascunse 200 de tone de smaralde, aur și argint, în valoare de 20 de MILIARDE de dolari

Publicat: 08 11. 2023, 10:11

O comoară care conține 200 de tine de aur, argint și smaralde și care valorează circa 20 de miliarde de dolari s-ar afla  pe fundul Mării Caraibilor, în largul coastelor Columbiei. În prezent, mai multe țări încearcă să recupereze „Sfântul Graal al epavelor”.

Legenda spune că nava spaniolă San Jose s-a scufundat în portul columbian Cartagena, în anul 1708. La bord se aflau comori în valoare de până la 20 de miliarde de dolari în banii de astăzi, împreună cu 600 de marinari.

În 2015, guvernul columbian a anunțat că o echipă de scafandri ai marinei a descoperit legendara navă aflată la aproape 994 de metri sub apă. Anul trecut, o altă echipă a adus înapoi imagini uluitoare ale încărcăturii sale care a rămas aproape intactă.

Acum, guvernul columbian a anunțat că nava va fi ridicată înainte ca președintele Gustavo Petro să își încheie mandatul în 2026, scrie Daily Mail.

Mai multe state se luptă pentru comoară

Pe de altă parte, o firmă americană susține că ea a găsit barca și a cerut jumătate din comoară. Același lucru îl susțin și guvernul spaniol și un grup indigen. Compania americană de cercetare, Glocca Morra, susține că a găsit nava San Jose în 1981 și a predat coordonatele columbienilor cu condiția să primească jumătate din avere odată ce vasul va fi recuperat.

Dar acest lucru a fost contestat în 2015 de președintele de atunci al Columbiei, Juan Manuel Santos, care a spus că Marina a găsit barca într-o altă locație pe fundul mării.

Glocca Morra, numită acum Sea Search Armada, are pretenția să primească 10 miliarde de dolari conform estimărilor – în temeiul Acordului de promovare a comerțului SUA-Colombia, potrivit Bloomberg.

Dar ministrul columbian al Culturii, Juan David Correa, a spus că echipa guvernului a vizitat coordonatele date de Sea Search Armada și nu a găsit nicio urmă de San Jose.

Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, există revendicări și din partea spaniolă – căreia îi aparține nava – și a indigenilor Qhara Qhara din Bolivia, care spun că oamenii săi au fost forțați să extragă aurul și bijuteriile, motiv pentru care comorile le aparțin.

Între timp, Columbia a descris descoperirea drept o imensă realizare istorică și culturală.