Condamnată la moarte: O femeie a fost executată în Iran chiar de fiica ei

Publicat: 24 03. 2021, 12:40
Condamnată la moarte: O femeie a fost executată în Iran chiar de fiica ei / Foto: Pixabay.com

O femeie a fost executată în Iran chiar de fiica ei, drept pedeapsă pentru o „crimă premeditată”, chiar dacă aceasta nu comisese omorul.

Moartea lui Maryam Karimi în Penitenciarul Rasht, Iran, este ultimul exemplu al legilor dure din republica islamică, scrie dailystar.co.uk.

Karimi a fost condamnată la moarte în data de 13 martie 2021, după ce tatăl ei l-a ucis pe soțul violent al femeii. Femeia a ajuns să fie arestată și condamnată ea însăși, pentru o crimă pe care nu a comis-o.

Fiica, încurajată să-și execute mama

Activiștii din Iran spun că execuția sumară a femeii reprezintă „o nouă victorie pentru bărbat”. Fiica a fost încurajată să-i ia viața femeii, în timp ce bunicul ei a scăpat de pedeapsa capitală.

Tatăl lui Maryam l-a ucis pe ginerele său abuziv, care nu dorea să-i acorde femeii divorțul.

În Iran se aplică legea „ochi pentru ochi” și fiica a primit responsabilitatea de a-și ucide propria mamă.

Tatăl a fost chemat să vadă cadavrul spânzurat al fiicei sale

După execuție, tatăl lui Maryam, Ebrahim, a fost adus să vadă cadavrul spânzurat al fiicei sale. El a scăpat de pedeapsa capitală, din motive „necunoscute”.

Aram Bolandpaz, o activistă iraniană, a declarat: „40 de ani de spălare pe creier în școli, pedepse extreme în societatea iraniană și un regim patriarhal, asta înseamnă că fiica lui Maryam a fost crescută pentru a se asigura că execuția mamei sale reprezintă o victorie pentru bărbați, fie pentru regimul opresiv, fie pentru tatăl ei”.

„O pedeapsă inumană”

„Qisas este o pedeapsă inumană, oriunde în lume. Pentru o țară care prioritizează drepturile copiilor încă nenăscuți și prețuiește viața, cum poate această republică islamică să ia viața cuiva în acest fel?”, a mai spus Aram.

Qisas presupune ca cea mai apropiată rudă a victimei să fie prezentă la execuție, fiind încurajată ea însăși să devină „călău”.

Fiica lui Maryam a refuzat să o ierte pe mama sa sau să accepte Diya („bani contra sânge”) și a executat-o pe mama sa.

Mahmood Amiry, avocat pentru drepturile omului din Iran, a declarat: „Legile republicii islamice determină ca o fată al cărei tată a fost ucis când ea era mică să devină călăul propriei mame. Republica Islamică este principalul promotor al violenței în actuala societate iraniană”.

Folosirea qisas și prevalența pedepselor capitale în Iran au atras atenția activiștilor iranieni, care cer suspendarea acestor practici, care nu fac decât să alimenteze viitoare violențe în țara islamică.

Minori executați în Iran

Pedeapsa cu moartea Quisas este valabilă și pentru copii. Legea Sharia stabilește vârstele de la care minorii pot fi trași penal la răspundere la 9 ani pentru fete și 15 ani pentru băieți.

În 2019, qisas a fost folosită în 225 execuții, din care 68 au fost în închisoare și 4 au implicat deținuți care erau minori la vremea comiterii infracțiunilor pentru care au fost condamnați la moarte.