Conducerea SRATI reacționează în urma situației de la ATI-COVID Sibiu: ”Afirmațiile conform cărora numai în România se aplică proceduri de limitare a mobilității pacientului sunt mincinoase”

Conducerea SRATI reacționează în urma situației de la ATI-COVID Sibiu: ”Afirmațiile conform cărora numai în România se aplică proceduri de limitare a mobilității pacientului sunt mincinoase”

Dezvăluirile unui medic din Sibiu, referitoare la o situație cel puțin îngrijorătoare înregistrată la Secția ATI-COVID a spitalului din localitate, au declanșat un adevărat scandal la nivel medical.

Medicul susține că pacienții de la această secție sunt legați de mâini și de picioare în momentul în care nu mai pot respira:

”Se întâmplă! Din cauza CPAP-ului, inspirul și expirul omului nu se activează, nu mai are aer, se asfixiază și devine agitat. Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când, din disperare că rămân fără aer, pacienții au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile… Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi, e cale lungă! În plus, pe toți îi pun pe poziția pe spate, care poziție, pe insuficiență respiratorie, poate fi letală”, spune medicul sibian.

Mai mult, medicul a afirmat că ”niciun bolnav COVID care a ajuns pe secția ATI nu a plecat în viață de acolo! Oamenii mor, pur și simplu, asfixiați!”

SRATI: ”Aceste proceduri se efectuează la indicația unui medic, cu mijloace dedicate care să limiteze disconfortul”

În urma acestor declarații, conducerea Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) a transmis un comunicat în care oferă precizările necesare în legătură cu toate aceste controverse apărute în spațiul public.

Conform procedeelor legiferate la nivel internațional, ele având valabilitate și în România, firește, ”contenționarea (limitarea mobilității) pacientului, mecanică (prin legare) și/sau medicamentoasă (sedare)” este utilizată în cazul a 50-90% dintre pacienți.

”Referitor la dezbaterile apărute în spațiul public în legătură cu situația din Secția ATI-COVID Sibiu dorim să facem următoarele precizări:

Contenționarea (limitarea mobilității) pacientului, mecanică (prin legare) și/sau medicamentoasă (sedare) sunt procedee recunoscute, recomandate și legiferate atât la nivel internațional cât și în România, iar statisticile arată că între 50% și 90% dintre pacienți sunt imobilizați prin cel puțin una dintre metode în cursul sejurului la terapie intensivă.

Utilizarea acestor procedee urmărește limitarea mișcărilor pacienților cu delir organic sau toxic care le pot produce leziuni involuntare, le pot agrava patologia sau cauza daune colaterale”, se menționează în comunicatul de presă care este semnat de prof. dr. Șerban Bubenek, președintele SRATI și de vicepreședintele SRATI, prof. dr. Dorel Săndesc.

”Aceste proceduri se efectuează la indicația unui medic, cu mijloace dedicate care să limiteze disconfortul sau leziunile suplimentare. Rudele pacienților trebuie să fie informate cu privire la scopul, modul de aplicare și beneficiile metodei. Afirmațiile conform cărora numai în România se aplică proceduri de contenționare sunt mincinoase, fiind făcute fie cu bună știință, fie cu deplină ignoranță”

SRATI

”Acuzații grave dar nemaiauzite, puțin plauzibile, total neverificate”

Comunicatul de presă transmis de SRATI continuă prin a preciza că România – este pe ultimul loc în Europa în ce privește procentul din PIB alocat sănătății si numărul de medici raportat la populație – ”se regăsește în treimea superioară a țărilor europene cu cea mai mică mortalitate la milionul de locuitori în cursul pandemiei COVID 19”.

Din păcate, consideră reprezentanții SRATI, declarații vehiculate în public și acuzații ”total neverificate” au dus la ”o campanie virulentă de acuzații la adresa colegilor de la ATI Sibiu și a medicilor din România în general”.

”De mai mult de un an de zile, personalul secțiilor ATI (medici, asistente, infirmiere etc.) duce greul luptei cu pandemia COVID-19 si îngrijește zilnic, cu abnegație și onestitate, în condiții dificile din punct de vedere fizic și psihic, cei mai gravi și mai vulnerabili pacienți, stare de fapt documentată jurnalistic onest de nenumărate ori.

Deși România este pe ultimul loc în Europa în ce privește procentul din PIB alocat sănătății si numărul de medici raportat la populație, țara noastră se regăsește în treimea superioară a țărilor europene cu cea mai mică mortalitate la milionul de locuitori în cursul pandemiei COVID 19, performanță care se datorează și dedicației profesioniștilor din ATI.

Cu toate acestea, a fost suficient ca o persoană cu instrucție, experiență medicală și credibilitate foarte limitate să lanseze niște acuzații grave dar nemaiauzite, puțin plauzibile, total neverificate, pentru ca multe canale mass-media să le preia și să se lanseze într-o campanie virulentă de acuzații la adresa colegilor de la ATI Sibiu și a medicilor din România în general. Categorisirea unor persoane sau grupuri de personae ca fiind sigur vinovate de fapte abominabile, de asociere în scop criminal, precum și instigarea populației impotriva unui grup profesional, amenințările cu expulzarea sau chiar cu moartea a unor colegi sunt metode josnice de intimidare și culpabilizare la care instituțiile statului nu pot rămâne insensibile”, consideră conducerea SRATI.

”Folosirea în unele organe de presă a unui limbaj inadmisibil, asemănător celui folosit în trecut în campaniile de imagine a unor organizații extremiste de inspirație fascistă sau comunistă nu își are locul într-o societate democratică, europeană din anul 2021.

Cerem ferm stoparea acestei campanii, în paralel cu continuarea cercetărilor pentru stabilirea adevărului. Alături de întreaga societate românească, condamnăm orice abuz sau comportament inadecvat din spitale, care fac rău atât pacienților cât și personalului medical onest și dedicat. Considerăm însă inacceptabilă judecarea și execuția publică, cu cruzime și vulgaritate, a unor oameni, exclusiv pe baza unor alegații și fără a aștepta stabilirea adevărului”

SRATI

”O campanie de denigrare agresivă, exagerată și nedreaptă”

În ultimă instanță, reprezentanții SRATI sunt de părere că se poate discuta despre ”o campanie de denigrare agresivă, exagerată și nedreaptă”, iar ”puntea” dintre pacient și medic poate fi deteriorată iremediabil.

”Pentru covârșitoarea majoritate a personalului medical, alinarea suferinței și salvarea vieții pacienților noștri reprezintă principala motivație pentru care practicăm această profesie.

Ar fi regretabil ca o campanie de denigrare agresivă, exagerată și nedreaptă să distrugă puntea nobilă care leagă pacientul de medic. În această perioadă atât de grea, dureroasă pentru noi toți, facem apel la echilibru, responsabilitate, respect și dialog deschis, critic si constructiv, în interesul tuturor. Avem multe de îndreptat – începând cu importanța acordată Sănătății în România – dar suntem convinși că împreună, oamenii de bună credință din corpul medical și din societatea românească, vom reuși!”, mai transmite conducerea SRATI în acest comunicat.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice