Contractul cu Pfizer pentru vaccinul anti-Covid DINAMITEAZĂ Uniunea Europeană. Americanii, dispuși să facă o singură concesie

Publicat: 15 03. 2023, 09:28
Contractul cu Pfizer pentru vaccinul anti-Covid dinamitează UE / Sursa FOTO: flickr.com

Contractul semnat de Uniunea Europeană cu Pfizer pentru vaccinul anti-Covid se va prelungi din 2023 până în 2026. Anunțul a fost făcut chiar de compania americană, care se declară de acord cu această extensie pe încă trei ani, după cum scrie presa internațională.

Potrivit Financial Times, lucrurile sunt, însă, mult mai complicate.

Pfizer vrea banii pentru întreaga comandă

Și asta fiindcă patru țări din UE se opun acestui acord cu Pfizer. Motivul îl reprezintă surplusul de doze de vaccin anti-Covid din depozite. S-a ajuns aici pentru că oamenii nu se mai vaccinează, iar pandemia a fost eradicată.

Dar gigantul american din industria farmaceutică nu este interesat de acest aspect și, potrivit sursei citate, a transmis Uniunii Europene că vrea plata pentru toate dozele de vaccin comandate, chiar dacă acestea nu vor fi niciodată fabricate. În schimb, singura concesie făcută este reducerea numărului de doze furnizate cu 40%, notează FT.

Am obținut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului mult peste 2023 și securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze”, insistă comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. „Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord”, a adăugat ea.

Noii termeni au fost prezentați miniștrilor Sănătății din statele membre în cadrul unei reuniuni private, potrivit unui raport la care face referire FT. Patru țări s-au opus semnării acordului cu Pfizer, lucru dezvăluit de Assen Medzhidiev, ministrul Sănătății din Bulgaria, care a declarat că el și colegii din Polonia, Ungaria și Lituania s-au opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri.

În opinia sa, nici alți membri UE nu vor susține această afacere.

Amendamentul propus de Pfizer este în mod clar inacceptabil pentru noi, având în vedere situația critică a surplusului de vaccinuri din Bulgaria și povara financiară nejustificată pentru produsele destinate distrugerii. Facem apel la Comisia Europeană să se întoarcă la masa negocierilor, ținând cont pe deplin de mandatul acordat. Până când nu se găsește o soluție, toate livrările trebuie să fie oprite”, a declarat Medzhidiev.

În ianuarie, Reuters a scris despre discuțiile dintre Bruxelles și Pfizer privind reducerea comenzii de 500 de milioane de doze de vaccin Covid-19 pe care UE s-a angajat să le cumpere în acest an. Europenii au propus un preț mai mare la achiziție în schimbul reducerii acestui volum de vaccinuri.