Credincioșii vor putea merge la biserică la Slujba de Înviere! Restricția de circulație va fi ridicată în nopțile de Paște catolic și ortodox / BOR confirmă înțelegerea cu autoritățile

Credincioșii vor putea merge la biserică la Slujba de Înviere! Restricția de circulație va fi ridicată în nopțile de Paște catolic și ortodox / BOR confirmă înțelegerea cu autoritățile
Credincioșii vor putea merge la biserică la Slujba de Înviere. Restricția de circulație, ridicată în nopțile de Paște catolic și ortodox (SURSE)
Publicat: 25/03/2021, 15:49
Actualizat: 25/03/2021, 15:49

Liber la slujba de Înviere! Credincioșii vor putea merge la biserică de Paști, restricția de circulație fiind ridicată în nopțile de Paște catolic și ortodox.

Update 3 – Cîțu: Permitem circulația în noaptea de Înviere, preoții să sprijine campania de vaccinare

Premierul Florin Cîțu a afirmat joi, în urma întâlnirii cu reprezentanții cultelor religioase din România, că vor fi modificate restricțiile de circulație pentru ca românii să poată participa la slujbele de Paște. Șeful executivului a spus, de asemenea, că a cerut ajutorul preoților pentru a-i convinge pe credincioși să se imunizeze împotriva COVID-19.

„Am avut astăzi o întâlnire extrem de utilă cu reprezentanții cultelor religioase din România. Am discutat soluții pentru ca, anul acesta, fiecare credincios care întâmpină în perioada următoare Sărbătorile Pascale, sau alte ritualuri religioase specifice cultului din care face parte, să o facă în condiții de siguranță sanitară. Am ascultat cu toată deschiderea propunerile reprezentanților fiecăruia dintre culte în ceea ce privește stabilirea unor derogări de la restricțiile actuale de circulație pe timp de noapte, strict pentru aceste sărbători. Soluția spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, evident, cu condiția respectării regulilor de siguranță sanitară”, afirmă Cîțu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, premierul afirmă că „discuția de astăzi mi-a confirmat că există deplină înțelegere din partea tuturor privind prioritatea perioadei actuale: sănătatea populației. Colaborarea și comunicarea reprezintă calea cea mai bună pentru respectarea libertății religioase, chiar și în condițiile epidemiologice actuale”.

„În același timp, am făcut apel la reprezentanții cultelor religioase să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea rapidă a unui segment cât mai mare de populație ne va ajuta să depășim cât mai curând pandemia și cu cât mai puțini români afectați de virus”, a subliniat Florin Cîțu.

UPDATE 2 – Biserica Ortodoxă Română confirmă înțelegerea cu autoritățile

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au confirmat joi, înțelegerea cu autoritățile, în urma căreia credincioșii vor putea merge la biserică de Paști.

Întâlnirea de astăzi, 25 martie, organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului pe tema condițiilor în care se vor desfășura anul acesta sărbătorile pascale, a fost una bazată pe un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenții comune în identificarea soluțiilor optime pentru respectarea libertății religioase și, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare.

Toate cultele religioase au făcut propuneri adecvate situației epidemiologice încă delicate prin care trecem, dar și respectării depline a libertății religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioșilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere.

Deschiderea tuturor oficialităților pentru buna, ordonata și în același timp fireasca desfășurare a Slujbei de Înviere, ca și a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măștii, distanțarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcașul de cult de care aparținem etc).

Elementele concrete referitoare la organizarea și desfășurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât și de autoritățile de stat după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu”, precizează reprezentanții BOR.

UPDATE: Slujba va dura până la ora 04.00 (Surse Antena 3)

Potrivit BOR, au fost discuții astăzi cu privire la următoarele aspecte:

– slujba de Înviere se va oficia cu prezența fizică a enoriașilor

– prima parte a slujbei se va ține afară

– cei care vor dori să rămână după ora 00:00 o vor putea face, însă numărul enoriașilor din interiorul bisericilor va fi limitat

– slujba va dura până la ora 04:00

– se vor respecta toate măsurile de siguranță

– enoriașii vor merge către cea mai apropiată biserică de domiciliu, pe jos sau cu mașina personală

– cu privire la restricția de circulație până la ora 22:00, autoritățile vor face o excepție pentru noaptea respectivă

Premierul Florin Cîțu a discutat joi cu reprezentanții cultelor religioase despre cum vor fi organizate slujbele de Înviere în 2021, transmit sursele citate de g4media.ro.

Una din soluții ar fi ridicarea restricției de circulație în pandemie, fie până la ora 2.00, fie pe toată durata nopții.

Sunt discuții preliminare, care pot suferi modificări, în funcție de evoluția pandemiei de COVID, care nu este una promițătoare.

La discuțiile dintre Cîțu și reprezentanții bisericilor au luat parte și secretariatul pentru Culte, precum și reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai ministerelor Sănătății și MAI.

Slujba de Înviere va fi oficiată normal, cu respectarea măsurilor anti-COVID, de distanțare fizică între credincioși și purtarea măștii de protecție.

Klaus Iohannis, despre sărbătorile de Paște: Trebuie să găsim soluții ca oamenii să meargă la biserică

Președintele Klaus Iohannis a susținut că autoritățile trebuie să găsească soluții astfel încât oamenii să poată merge la biserică de sărbătorile de Paște.

Klaus Iohannis a declarat că pandemia de COVID-19 trebuie gestionată într-un mod care să permită familiilor să se reunească de Paște.

Sărbătorile de Paște, în familie

Anul acesta sărbătorile sunt la o distanță mare (Paștele catolic față de cel ortodox – n.r.). Acum în 4 aprilie vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformații, iar la începutul lunii mai vor sărbători creștinii ortodocși. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în așa fel încât lumea să poată să meargă și la biserică, să se întâlnească, sigur, în cerc mai restrâns, dar să se poată întâlni cu familia fără să avem petreceri cu multe persoane”, a susținut Klaus Iohannis.

Totodată, președintele Iohannis a reiterat importanța gestionării situației pandemice într-un mod care să permită oamenilor să meargă la biserică de Paște.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția