Cristian Diaconescu, după atacul asupra petrolierului ”Mercer Street”: ”La o agresiune se răspunde și trebuie să existe costuri”

Cristian Diaconescu, după atacul asupra petrolierului ”Mercer Street”: ”La o agresiune se răspunde și trebuie să existe costuri”
Cristian Diaconescu, după atacul asupra petrolierului ”Mercer Street”: ”La o agresiune se răspunde și trebuie să existe costuri”
Publicat: 03/08/2021, 11:32
Actualizat: 03/08/2021, 11:32

Petrolierul ”Mercer Street” – în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime, a fost ţinta unui atac, pe data de 29 iulie, în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului. Din păcate, un român şi un britanic au fost ucişi în urma acestui atac, iar acuzațiile la adresa Iranului nu au întârziat să apară.

De altfel, ambasadorul Iranului la București au fost convocat la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a oferi explicații, iar autoritățile iraniene l-au convocat, la rîndul lor, pe ambasadorul României la Teheran.

”Aceste comentarii, făcute într-o manieră pripită şi fără furnizarea niciunei probe sau evidenţe, sunt respinse şi condamnate energic”, se arată într-o notă a MAE iranian, citată de agenţia EFE, ca reacție la acuzaţiile formulate la adresa Teheranului.

Israelul, SUA, Marea Britanie, dar şi România au acuzat guvernul iranian că se află în spatele atacului comis cu o dronă asupra petrolierului Mercer Street – deţinut de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer – şi au solicitat un răspuns concertat.

”Am efectuat o analiză amănunțită și suntem siguri că Iranul a efectuat acest atac. Și va exista un răspuns colectiv”

Secretarul de stat Antony Blinken

Cristian Diaconescu: ”Este un act de agresiune”

Diplomatul Cristian Diaconescu – președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP) – a declarat că această agresiune a avut loc în contextul unui război ”nedeclarat” între Israel și Iran.  Mai mult, fostul ministru de Externe al României consideră că orice ”agresiune” trebuie să primească un răspuns.

”Iranul ridică din când în când tensiunea în acea zonă, încercând să provoace. Este un act de agresiune. Și, în mod normal, cu mijloacele care stau la dispoziția relațiilor internaționale, dar și în dreptul internațional, la o agresiune se răspunde și trebuie să existe costuri”, a spus Cristian Diaconescu, potrivit Digi 24.

România nu poate rămâne în expectativă, într-o astfel de situația care dă naștere unui precedent periculos, desfășurat într-o zonă a lumii pe care fostul ministru de Externe al României o cataloghează drept ”foarte-foarte complicată”.

”Chiar ar fi de dorit (n.red. – ca România să meargă împreună cu SUA și Marea Britanie). Și aliații săi sunt alături de România, sunt convins, și mă refer la Marea Britanie și la Statele Unite, dar și la Israel. Nu cred că date privind acest incident nefericit nu ar fi transmise și de statul israelian, direct implicat în acest război nedeclarat în Strâmtoarea Urmuz spre Golful Persic, într-o zonă foarte-foarte complicată”, a precizat Cristian Diaconescu.

”Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat”

MAE

Ministrul Israelian al Apărării: ”Israelul trebuie să acționeze împotriva Iranului”

Benny Gantz, ministrul isralian al apărării, a declarat că Israelul ”trebuie să acţioneze acum împotriva Iranului”, în urma atacului comis, pe 29 iulie, asupra petrolierului ”Mercer Street”, a informat agenţia EFE. Acesta a mai transmis că ”agresiunea Iranului, în regiune, este generală și intensificată”.

”Iranul luptă nu doar pentru a obţine capacităţi nucleare, ci desfăşoară totodată o periculoasă cursă a înarmării şi creează instabilitate în Orientul Mijlociu. Recentul atac asupra Mercer Street, care a provocat moartea a doi civili nevinovaţi, este o încălcare clară a dreptului internaţional, este imoral şi constituie un act de escaladare”, a mai spus ministrul israelian.

Iranul a negat toate acuzațiile, declarându-le ”ilegal și inacceptabile”. Atacul asupra petrolierului ”Mercer Street” creează o nouă dispută între Iran și Marea Britanie (mai multe detalii AICI), în ciuda dorinței Londrei de a menține discuțiile teme nucleare pe drumul cel bun pentru reabilitarea acordului din 2015.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare