SUA planifică un „răspuns colectiv” împotriva Iranului după atacul asupra Mercer Street: Ne coordonăm cu România, Israel, UK și alte țări

SUA planifică un „răspuns colectiv” împotriva Iranului după atacul asupra Mercer Street: Ne coordonăm cu România, Israel, UK și alte țări
Publicat: 03/08/2021, 08:54

Oficialii SUA și aliații planifică un „răspuns colectiv” împotriva atacului iranian asupra unui petrolier care a ucis doi civili, potrivit secretarului de stat Antony Blinken.

„Am efectuat o analiză amănunțită și suntem siguri că Iranul a efectuat acest atac”, a declarat Blinken reporterilor. „Și va exista un răspuns colectiv”, potrivit ndtv.com.

Oficialii iranieni au negat responsabilitatea pentru atacul asupra Mercer Street, un petrolier deținut de o companie cu sediul la Londra, cu legături cu un miliardar israelian. În schimb, mass-media de stat iraniană a publicat rapoarte care sugerează că nava a fost țintită în nenumărate rânduri  în Siria, unde forțele iraniene luptă pentru conservarea regimului dictatorului Bashar Assad.

„Cu profundă tristețe, înțelegem incidentul de la bordul navei T Mercer din 29 iulie 2021 a dus la moartea a doi membri ai echipajului la bord: un cetățean român și un cetățean britanic”, a anunțat vineri  compania din Londra care administrează cisterna, Zodiac Maritime. „Nu suntem conștienți de vătămarea altui personal. Preocuparea noastră principală rămâne siguranța și bunăstarea tuturor celor de la bord și a tuturor celor afectați de situație. Detaliile incidentului sunt încă în curs de stabilire și o anchetă asupra incidentului este în curs de desfășurare. ”

Anunțul lui Blinken subliniază acuzația depusă duminică împotriva Iranului de Statele Unite, Regatul Unit și România.

„România cere autorităților iraniene să ofere explicații imediat și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat”, a spus Ministerul de Externe al României .

Oficialii israelieni nu propun să aștepte un răspuns din partea Teheranului.

„Acesta este motivul exact pentru care trebuie să acționăm chiar acum împotriva Iranului, care nu numai că se străduiește pentru un [program] militar nuclear, dar, de asemenea, conduce la o cursă înarmatoare periculoasă și la prăbușirea stabilității în Orientul Mijlociu”, a declarat ministrul Apărării, Benny Gantz.  legislativului israelian. „În ultimul an, au existat nu mai puțin de cinci atacuri iraniene asupra navelor internaționale, unele folosind UAV-uri fabricate de industria militară iraniană.”

Conflagrația diplomatică are loc într-un moment în care discuțiile „indirecte” privind reînnoirea acordului nuclear din Iran din 2015 rămân blocate, în timp ce juristul iranian Ebrahim Raisi se pregătește să preia președinția după ce a fost desemnat câștigătorul ultimelor alegeri de la începutul acestui an .

Iranul a negat acuzațiile, declarând că este „ilegal și inacceptabil” să depună astfel de acuzații. Acum, atacul asupra Mercer Street creează o nouă dispută între Iran și Marea Britanie, în ciuda dorinței fundamentale a Londrei de a menține discuțiile nucleare pe drumul cel bun pentru reabilitarea acordului din 2015 oficialilor britanici consideră că este cheia evitării unei curse de înarmări nucleare în Orientul Mijlociu.

„Israelul, la fel ca mulți parteneri din regiune, este amenințat de acest tip de activitate. Dar, în mod clar, fiecare țară trebuie să-și facă propriile considerații ”, a declarat săptămâna aceasta adjunctul ambasadorului britanic în Israel, Mark Power . „În acest moment, facem apel la partenerii noștri să o condamne și lucrăm cu ei pentru a decide asupra unui răspuns diplomatic adecvat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii