Cristian Diaconescu, după întâlnirea Macron – Putin: „Au o relație mai personală. Există posibilitatea unui dialog cu Europa la un nivel mai ridicat”

Cristian Diaconescu, după întâlnirea Macron - Putin: „Au o relație mai personală. Există posibilitatea unui dialog cu Europa la un nivel mai ridicat”
Cristian Diaconescu, după întâlnirea Macron - Putin: „Au o relație mai personală. Există posibilitatea unui dialog cu Europa la un nivel mai ridicat”
Publicat: 08/02/2022, 07:21

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a comentat discuția dintre președintele rus Vladimir Putin și cel francez, Emmanuel Macron, în privința unui posibil război la granița cu Ucraina.

Putin a declarat că NATO se îndreaptă spre granițele Rusiei, nu invers, în timp ce Macron a susținut că „mai este timp pentru a alege calea păcii și detensionării”.

Cristian Diaconescu a comentat, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, întâlnirea dintre cei doi lideri mondiali.

„Primirea lui Macron a fost una călduroasă la Moscova”

„Pe domeniile fundamentale ale poziționării Federației Ruse, Vladimir Putin, deocamdată, public, nu arată că ar face concesii. Primirea lui Macron a fost una foarte călduroasă la Moscova și încrederea pe care cel puțin în declarațiile publice președintele rus a transmis-o în legătură cu conținutul acestui dialog este în egală măsură una interesantă. Înainte de vizită Macron a spus ca lumea să nu se aștepte la mari rezultate în urma acestui dialog, dar niciuna dintre temele de securitate foarte importante nu va lipsi de pe masa negocierilor. (…)

Pare, e o apreciere personală, un anume tip de înclinație a Federației Ruse ca în relația cu Franța, Macron are o relație ceva mai specială, adică personală, cu Putin, să transmită un fel de mesaj. Dacă în primele iterații președintele rus a spus că discută cu America, Europa e subsidiară Americii din multe puncte de vedere, în acest moment discută cu președintele în exercițiu al Uniunii Europene, care are și campanie electorală. Țin de o zonă în care anumite flexibilități reciproce ar fi posibile. (…)

„Este primul dialog la nivel înalt în legătură cu europenii din zona Federației Ruse”

În schimbul de scrisori, în dialogul cu americanii, practic americanii au pus pe masă elemente care țin de acorduri privind controlul armamentelor convenționale și nucleare. Deci americanii nu au insistat pe chestiuni politice. Partea europeană însă, prin răspunsul NATO, a lăsat deschisă posibilitatea unui dialog cu Federația Rusă oarecum la un nivel mult mai ridicat decât a fost înainte. Să nu uităm că prin două decizii ale NATO, dacă nu mă înșel, Federația Rusă nu mai putea dialoga cu statele membre NATO decât la nivel diplomatic redus.

Practic acesta este primul dialog la nivel înalt în legătură cu europenii din zona Federației Ruse. Franța face parte din grupul Normandia. Grupul Normandia a emis o serie de proiecte în ceea ce privește Ucraina. Federația Rusă este înclinată să sprijine acele propuneri de înțelegeri. Ucraina este însă extrem de nervoasă pe acele variante pentru că presupun să asigure Donbasului și Luhanskului un tip de autonomie aproape total, inclusiv pe politică externă. Practic, Moscova în acest moment discută și pachetul Ucrainean cu zona europeană care s-a implicat în discuțiile directe.”, a declarat Cristian Diaconescu.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase