Cristian Preda: Florin Cîțu n-a fost atent când i-a răspuns la telefon șefului de la Cotroceni

Cristian Preda: Florin Cîțu n-a fost atent când i-a răspuns la telefon șefului de la Cotroceni
Cristian Preda: Florin Cîțu n-a fost atent când i-a răspuns la telefon șefului de la Cotroceni / Foto: Cristian Preda / Facebook
Publicat: 12/10/2021, 11:07

Fostul europarlamentar Cristian Preda spune că, prin desemnarea lui Dacian Cioloș, președintele Klaus Iohannis fie nu a înțeles că acesta vrea refacerea coaliției PNL-USR-UDMR, fie Florin Cîțu n-a înțeles ceea ce i-a comunicat Iohannis și anume că vrea refacerea coaliției.

”Când a mers la Cotroceni și l-a propus pe Dacian Cioloș premier, USR a spus clar că majoritatea pe care o are în vedere e PNL-UDMR-USR.

Șeful USR a primit mandatul de a forma un guvern, dar reacțiile produse de această decizie a președintelui sunt stranii.

Din două, una: ori Klaus Iohannis n-a înțeles ce i se spunea în întâlnirea cu useriștii, ori Florin Cîțu n-a fost atent când i-a răspuns la telefon șefului său de la Cotroceni.

Altfel, nu se explică de ce liderul PNL i-a cerut lui Cioloș să-l caute doar după ce stă de vorbă cu AUR și PSD.

Spun asta pentru că nu pot să cred că președintele țării și fostul premier s-au jucat ieri de-a formarea guvernului…”, scrie Cristian Preda.

Liderul USR Dacian Cioloș, premierul desemnat de Iohannis, a anunțat că miercuri va avea o primă rundă de negocieri cu partenerii de coaliție PNL și UDMR, pentru formarea unei majorități care să voteze viitorul cabinet.

Cele mai importante declaraţii făcute de Dacian Cioloş

„Niciun alt partid nu şi-a asumat ieri un mandat de a forma un guvern cu puterni depline. Ştiu că de multe ori în politica din România astfel de mişcări sunt văzute ca jocuri politicianiste, capcane.

Noi ne-am asumat direct, dincolo de orice idei ar avea alte partide. Am ajuns într-o situaţie de criză, iar în aceste momente politicienii trebuie să îşi asume responsabilităţi, nu să facă diverse calcule.

Dincolo de candidatul desemnat, avem şi idei despre cum putem ieşi din criză, pe termen scurt, şi apoi reforme:

creşterea preţurilor, suntem gata să discutăm cu potenţiali parteneri să găsim soluţii dincolo de plafonarea preţurilor. Ne gândim la reducerea TVA de la 19% la 5% la energie, ca în alte state europene, care poate avea un impact direct asupra facturilor; subvenţionarea CET-urilor;

plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID;

avem şi reforme restante, precum desfiinţarea SIIJ;

vom apela la partenerii noştri de guvernare, PNL şi UDMR, alături de minorităţi, avem un acord de guvernare care nu a fost rupt până acum;

Nu cred că aceste partide vor refuza dialogul, pentru că asta înseamnă să prelungim criza.

Sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, într-o perioadă în care zilnic mor oameni în spitale şi avem nevoie de un guvern cu puteri depline.

Am avut o discuţie cu domnul Cîţu şi am convenit să ne vedem mâine să discutăm.

Dacă aţi asuma responsabilitate înseamnă că sunt premier de sacrificiu, atunci intrarea în politică e un sacrificiu.

Nu am nevoie de poziţia de premier pentru CV.

Klaus Iohannis mi-a dat încrederea în primul rând desemnându-mă ca premier”, a declarat Dacian Cioloș, potrivit observatornews.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult