Criza gunoaielor s-a mutat la Arad. Deșeuri neridicate și de trei săptămâni, pe unele străzi din mai multe orașe și comune din județ

Publicat: 10 11. 2022, 16:28

Trei dintre cele cinci zone, în care este împărțit județul Arad pentru ridicarea deșeurilor, au probleme cu operatorul desemnat să efectueze acest serviciu.

Sunt localități unde deșeurile au stat săptămâni întregi pe străzi, fără ca cineva să le ridice.

“Am avut o problemă cu operatorii care au colectat pe aceste zone. ADI-SIGD a propus de mai multă vreme rezilierea contractelor, având în vedere că operatorii nu și-au respectat atribuțiile din contract și acum, pe zona IV, unde sunt 16 primării, am reziliat contractul. În urmă cu două săptămâni am reziliat în altă zonă, unde sunt 12 primării, și mai avem o zonă, unde suntem în procedură de licitație, și acolo este reziliat contractul, aici sunt 13 primării. Sunt trei zone cu probleme, din cele cinci pe care le avem în total. Operatorii nu și-au respectat graficul de colectare, fluxurile impuse prin contract și nu au colectat selectiv. Au rămas deșeurile neridicate o săptămână, chiar și două, în unele locuri”, ne-a declarat Simona Stan, director adjunct ADI-SIGD.

„Am făcut și solicitări în scris, dar nu am primit niciun răspuns”

Aceasta mai susține că, până la această dată, au fost date sancțiuni de ordinul milioanelor de lei operatorilor care nu și-au respectat contractul.

„De vreo trei săptămâni nu a mai ridicat niciun kilogram de deșeuri. Vă dați seama că s-a strâns o cantitate destul de mare de deșeuri pe străzi. Azi dimineață s-a dat hotărârea și acum ne organizăm să rezolvăm problema prin mijloacele noastre. Am încercat să discutăm cu ei de mai multe ori, dar nu ne-au dat o explicație pentru care nu au ridicat deșeurile. Am făcut și solicitări în scris, dar nu am primit niciun răspuns”, a declarat și Cristian Feieş, primarul orașului Sebiș.

Prin rezilierea contractelor și declararea stării de urgență de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, primăriile au cadru legal să-și administreze acest serviciu, până la desemnarea prin licitație publică a unui nou operator de către ADI-SIGD.

Urmează ca, în viitor, ADI-SIGD să organizeze licitații pentru desemnarea altor operatori pentru cele trei zone. Până atunci, reprezentanții UAT-urilor dau asigurări că se descurcă în regim propriu și deșeurile nu vor mai rămâne pe străzi.