Cu ferestrele închise sau deschise? Care este cea mai bună metodă pentru a menține răcoare în casă pe timpul verii

Publicat: 20 07. 2022, 18:16
Sursa foto: Shutterstock

România se va confrunta cu temperaturi foarte ridicate în următoarele zile, astfel că mercurul din termometre va atinge și 40 de grade Celsius în unele zone ale țării.

Deja Europa de Vest se confruntă cu un val de caniculă fără precedent, recorduri de temperatură fiind depășite în mai multe țări, printre care Marea Britanie, Franța sau Spania. În Portugalia, în jur de 1.000 de oameni au decedat din cauza căldurii.

Dat fiind că prețurile la energie sunt tot mai mari, iar mulți europeni evită să își mai pornească aerul condiționat, revine în actualitate un vechi subiect de dezbatere: cum este mai bine să stăm, cu ferestrele închise sau cu ele deschise pe timp de caniculă?

Dr. Andrew Shea, lector în fizica clădirilor la Universitatea din Bath spune că este o greșeală să stăm cu ferestrele deschise atunci când este cald afară, potrivit Digi24.

„Dacă este mai rece înăuntru decât afară, ar trebui să ții ferestrele închise. Dacă aveți o zonă umbrită în spatele casei, spre exemplu, este posibil să puteți deschide o fereastră acolo, dar, în general, nu este recomandat să deschideți ferestrele”, spune el.

Ferestrele ar trebui ținute închise când temperaturile de afară sunt foarte ridicate

Dr. Ana Souto, lector la școala de arhitectură de la Universitatea Nottingham Trent, spune că adevărata ei expertiză în ceea ce privește păstrarea unui interior răcoros provine din faptul că este, la origine, spaniolă. „Închide totul”, spune ea. „Puteți deschide ferestrele seara târziu și dimineața devreme, până la ora 9:00, când este răcoare”.

Dr. Shea spune, de asemenea, că ferestrele pot fi deschise doar peste noapte.

Unele persoane consideră că dacă deschid fereastra și pun un prosop ud în fereastră, temperatura scade, însă Dr. Shea nu este neapărat de acord.

„Ar putea funcționa în principiu, dar nu aș face asta în condiții meteorologice extreme, cum avem acum. Evaporarea apei reduce ceva căldură din aer, dar gradul de răcire nu este suficient pentru a face diferența. Dacă o casă a atins deja temperaturi insuportabile, atunci ar putea fi o ultimă soluție. Dar e mult mai bine să ții aerul cald afară”, spune specialistul.