Cum i-a surprins tragedia de la „Matei Balș” pe politicienii români: Veșnicul discurs de a reforma sistemul de sănătate (ANALIZĂ)

Cum i-a surprins tragedia de la „Matei Balș” pe politicienii români: Veșnicul discurs de a reforma sistemul de sănătate (ANALIZĂ)
Publicat: 04/02/2021, 19:00

Tragedia de la „Matei Balș” i-a luat din nou prin suprindere pe politicieni. Discursul lor a pendulat între asumarea și neasumarea vinei pentru această tragedie, concentrându-se dintr-o dată în jurul nevoii de reformă a sistemului de sănătate.

Deși se vorbește de la Colectiv încoace de această reformă a sistemului sanitar, politicienii au întreprins puține acțiuni în acest sens. Rămâne discursul lor să-l analizăm pentru a ne lămuri când anume începe profunda reconstrucție a sistemului de sănătate.

Reforma de sănătate, o formă fără fond în discursul politicienilor

Tragedia de al Balș a determinat intevenția preşedintelui Iohannis care a declarat că „problema este mult mai amplă” şi că aşteaptă reforma în sănătate de la Vlad Voiculescu ministrul Sănătăţii.

Problema este mult mai amplă. Avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România şi am solicitat noului ministru al Sănătăţii şi acum câteva săptămâni şi astăzi să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România şi aştept cât de curând primele idei pentru a putea demara această reformă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Referitor la incendiul de la ATI Neamț, președintele Iohannis declara că: „este o imensă tragedie ce s-a întâmplat la Spitalul din Neamț. Tocmai vin din biserică, unde cu toții ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun? Condoleanțe familiilor îndurerate, iar celor care au supraviețuit însănătoșire grabnică! Este foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu, pentru a evita în viitor situații similare și, evident, acest accident groaznic ne arată încă o dată, dacă a fost nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România”.

Oamenii politici s-au raliat repede acestei idei prezidențiale, însă puține lucruri s-au realizat în scurta trecere a timpului din fatidicul noiembrie care a deschis calea tragediilor din spitalele românești.

În timp ce Guvernul a decis să arunce vina pe greaua moștenire, Opoziția a avut un discurs ferm de condamnare al guvernanților, invocând reforma Sănătății, fără a identifica însă pașii de urmat în această direcție.

Reforma sănătății, doar o campanie de PR

Liderul opoziției și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a susţinut că tragedia de la Spitalul Matei Balş ar fi putut fi evitată dacă în fruntea Ministerului Sănătăţii nu ar fi fost un ministru care nu doreşte decât să-şi facă imagine publică. „Tragedia de la Matei Balş arată ce se întâmplă când pui ministru un politruc cu 100% foame de imagine publică şi 0% acţiuni concrete pentru a proteja sănătatea românilor! De aceea, trebuie să punem rapid STOP acestui film de groază: Voiculescu, demisia!!!”, scrie în mesajul preşedintelui PSD.

Ce spunea Voiculescu înainte de incendiul de la Piatra Neamț

Referitor la tragedia de la „Matei Balș”, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a precizat că „în general cred că trebuie să avem răbdare să vedem care sunt cauzele care au dus la ceea ce s-a întâmplat ieri (vineri -. n.r.). Repet: există responsabilități și responsabili întotdeauna”, a adăugat ministrul.

În urmă cu aproape trei luni, după incendiul petrecut la Spitalul din Piatra Neamţ, Vlad Voiculescu îl critica dur pe ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Nelu Tătaru, arătând cu degetul către instituția pe care o conduce acum

„Ministerul Sănătaţii de acum este un dezastru. Un dezastru. Aparenţele sunt salvate de un ministru bun povestitor Dacă am fi văzut la MS o echipă profesionistă care să fi demonstrat că are capacitatea de a coordona bine ceea ce se afla în propria ograda (ex: achiziţiile de la începutul pandemiei, DSP-uri, achiziţia de vaccin antigripal, organizarea rezidentiatului, sau chiar pregătirea spitalelor proprii pentru al doilea val al pandemiei), aproape că aş fi zis că merită să ne gândim serios”, spunea Voiculescu

El acuza PSD și PNL, pe care le numea partide mamut, că după tragedia de la Piatra Neamț „nu fac altceva decât să paseze vina și că PSD încearcă să arunce vina pe guvern, domnul Nelu Tătaru și PNL vor să se folosească de nenorocirea de la Piatra Neamț pentru a acapara și mai multă putere”.

”Războiul de la distanță din Nicușor Dan și Gabriela Firea”

Reforma din discursul fostului si actualului edil al Capitalei s-a transformat într-un conflict politic ce nu a permis o dezbatere echilibrată despre ce ar însemna o adevară reformă a sănătății în România.
Senatoarea Gabriela Firea afirmă că „drama de la Institutul „Matei Balș” este expresia unui eșec generalizat al guvernării liberale de a preveni incendiile din spitale în contextul tratării COVID, care implică utilizarea oxigenului”.
În schimb, primarul Capitalei susține că nu au existat probleme cu căldura, nici la unitatea sanitară, nici la blocurile din jur. Edilul Nicușor Dan spune că după verificările făcute anul trecut la spitalele din București nu au fost descoperite probleme de siguranță la incendiu și a dat asigurări că va îmbunătăți condițiile de siguranță în spitale: „Avem obligația de a îmbunătăți condițiile de siguranță din spitalele bucureștene, indiferent dacă ele aparțin Ministerului Sănătății, așa cum e cazul cu acest spital, sau Primăriei Capitalei”, a spus acesta.

Aripa USR-PLUS și reforma sănătății

Reforma sănătății din spatele discursului politic

În perioada ce a trecut de la incendiul ATI Neamț  până la tragedia de la Institutul Matei Balș nu știm până în prezent ce măsuri  s-au luat concret, în afarăde discusuri promițătoare din partea politicienilor.

Dincolo de un discurs neunitar al politicienilor cu privire la viitorul apropiat al sistemului de sănătate publică, acuzațiile curg în timp ce România înregistrează alți morți.

Reforma sistemului e sănătate, deși o constantă în discursul politic de la cel mai înalt nivel, rămâne doar un ideal pentru o populație din ce în ce mai îngrijorată, în mod legitim, de propria securitate în unitățile sanitare pe tot întinsul țării.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Criminalul de la Penitenciarul Rahova care a evadat ieri de sub escortă a fost prins...
Kate Middleton, în lacrimi! Anunţul de la Casa Regală a venit în urmă cu puţin...
FOTO. Cum arată românca din Pașcani, părăsită de bărbatul cu avere de 800.000.000 de euro,...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Șeful diplomației UE avertizează: Europa trebuie să se pregătească pentru război
Imaginile durerii! Ce s-a întâmplat la priveghiul Betinei din Sibiu. Cerere rară pentru familie
Cântăreț mort în casă! Șocant ce s-a întâmplat: Nu răspundea la telefon, iar mașina era....
Criminalul periculos care a evadat marţi în Bucureşti a fost prins în Oradea. Deţinutul era...
Amenzile pentru rovinietă în 2024: Ce prevede Codul Rutier
Unde se află castelul care uimește omenirea! Este o adevărată fortăreață și poate fi vizitat...
Cum arată locuința din Viscri pe care Dana Rogoz o renovează: 'Cel mai bun lucru...
2024: Se interzice depășirea bicicliștilor și a celor care merg pe trotinetă. Șoferii pot rămâne...
Familia Regală evită patru alimente obişnuite - Ce nu mănâncă niciodată
Obiect CIUDAT observat ÎN JURUL Lunii! S-a întâmplat în timpul eclipsei
Legea care te obligă să mergi la medic. Ești amendat pe loc dacă nu te...
Rețetă de top pentru post. Linte roșie și ardei copți
Dorian Popa a dat vestea cea mare! Când își primește permisul, după ce a fost...
Primele declarații ale surorii femeii găsite fără suflare pe autostrada A1, în Dâmbovița. Ce a...
Cum a aflat Catinca Roman că mama ei s-a stins din viață? Sora Oanei Roman...
"Mă gândeam numai la familia mea pe care nu voiam să o las singură". Florin...
BANCUL ZILEI. - Anca, ce zici de o seară liniștită și magică, în pat, un...
OpenAI se teme lanseze o Inteligență Artificială care clonează vocea oricui