De ce pompierii au controlat doar Terapiile Intensive din spitale, după tragedia de la Neamț, deși oxigen se folosește și în alte secții! IGSU: „Nu trebuie să se întâmple ceva pentru a efectua controale”(EXCLUSIV)

De ce pompierii au controlat doar Terapiile Intensive din spitale, după tragedia de la Neamț, deși oxigen se folosește și în alte secții! IGSU: „Nu trebuie să se întâmple ceva pentru a efectua controale”(EXCLUSIV)
De ce pompierii au controlat doar Terapiile Intensive din spitale, după tragedia de la Neamț, deși oxigen se folosește și în alte secții! IGSU:„Controalele sunt periodice” (EXCLUSIV)
Publicat: 03/02/2021, 17:00

La scurt timp după incendiul petrecut în noiembrie anul trecut, la secția de ATI a Spitalului Piatra-Neamț, IGSU a efectuat controale în toate spitalele din țară, însă numai în secțiile ATI, deși oxigenul se folosește și în secțiile normale pentru pacienții cu COVID-19. Cu toate că incendiul de la „Matei Balș” nu a izbucnit într-o secție de Terapie Intensivă, „în tot pavilionul, aproape toți pacienții erau dependenţi de oxigen”, preciza chiar medicul Cătălin Apostolescu, cel care a fost de gardă în dimineața incendiului.

GÂNDUL.RO l-a contactat pe Adrian Marian, purtătorul de cuvânt al IGSU, pentru a-l întreba de ce au fost efectuate controale doar în secțiile ATI, după incendiul de la Spitalul Județean Neamț, deși oxigenul se folosește și în alte secții ale spitalelor.

Incendiul de la Piatra Neamț a vizat într-adevăr controale la nivelul secțiilor ATI, deoarece acolo sunt cei mai mari consumatori de oxien. Însă nu au fost singurele controale efectuate de IGSU. Toate spitalele sunt controlate în fiecare an. Spre exemplu, raportul pe 2019 nu face referire doar la secțiile ATI. Spre exemplu, ultimele controale s-au desfășurat în colaborare cu DSP-urile, în anumite locații și cu ISCIR,  cel puțin pe partea de instalații, de oxigen, ei sunt cei care le reglementează. Nota raport pe 2020 face într-adevăr referire doar la secțiile ATI. Însă controale există periodic. Nu trebuie să se întâmple ceva ca să aibă loc aceste controale”, explică purtătorul de cuvânt al IGSU, Adrian Marin.

Ce scoate la iveală raportul semnat de Raed Arafat și adresat lui Nelu Tătaru

Ministerul Sănătăţii a făcut publice, duminică, notele-raport cu privire la aspecte din domeniul apărării împotriva incendiilor din anii 2019 şi 2020 și au fost predate miniștrilor Sănătății de la acea vreme: Sorina Pintea (2019) și Nelu Tătaru (2020). Circa 18 obiective din Bucureşti-Ilfov funcţionau fără autorizaţie la incendiu, printre care şi câteva pavilioane ale Institutului Matei Balş.

În 2019 au fot efectuate controale la 527 de unități sanitare cu paturi, fiind identificate 3.769 de încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor.

În 2020 au fost făcute, după incendiul de la Piatra Neamț, controale în 292 de secții de Terapie Intensivă, fiincd constatate 1921 deficiențe.

302 unitități sanitare fără autorizație de securitate la incendiu

Potrivit raportului IGSU, la data de 16 decembrie 2020, din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eliberate.

Potrivit sursei citate, 310 clădiri aveau autorizație de securitate la incendiu, 52 erau autorizate parțial, iar 728 nu necesitau obținerea documentului.

Pavilionul de la Institutul „Matei Balş” în care a izbucnit incendiul soldat cu cinci morți avea aviz din partea pompierilor, însă nu și autorizaţie, a declarat, vineri seară, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. El a spus că, în urma unui control din noiembrie, ISU Bucureşti a stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. „Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că, chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii„, a susținut Raed Arafat.

Raportul pe 2020

Raportul pe 2019

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”