Cum ne afectează trecerea la ora de vară. Dr. Vlad Ciurea: „Adaptarea este foarte simplă”

Publicat: 29 03. 2024, 12:18

România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Multe persoane se plâng că, odată cu schimbarea orei, resimt și unele probleme de adaptare.

Medicul Vlad Ciurea a explicat, la Antena3, ce se întâmplă în creierul uman atunci când se schimbă ora și vine cu sfaturi pentru o adaptare mai ușoară.

„Noi în creierul nostru avem un ceas biologic. Nu depinde de noi. Poate a venit de sus. Acesta are un anumit ritm care se numește ritm circadian. Dacă razele de soare vin cu o oră mai devreme în România trebuie și noi să ne adaptăm.

Adaptarea este foarte simplă, ne trezim cu o oră mai devreme. Putem funcționa bine, în activitate perfectă, cu o oră mai devreme. Noi trebuie să folosim raza de lumină să pornim. Dacă Dumnezeu ne-a dat mai devreme cu o oră acestă lumină, trebuie să o folosim în totalitate să putem lucra”, a spus doctorul Ciurea.

România trece în acest weekend la ora de vară

În acest an, trecerea la ora de vară se face în noaptea de 30 spre 31 martie. Astfel, ziua de duminică, 31 martie, devine cea mai scurtă zi din an, după ce ora 3.00 devine ora 4.00 și va avea doar 23 de ore.

Conform legislaţiei Uniunii Europene actuale, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi se revine la ora iniţială în ultima duminică a lunii octombrie.

În prezent, aproape 60% dintre țările lumii nu dau înainte ceasul de două ori pe an, iar de la finalul anului trecut, încă două țări au renunțat să își mai schimbe ora.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. Citește mai mult…