Cum vrea Guvernul să acopere găurile din buget: impozite mai mari pe locuințe, taxă pe zahăr și creșterea accizei la tutun

Publicat: 09 06. 2022, 08:53
Sursa foto: Pexels

Guvernul intenționează să acopere găurile din bugetul de stat prin creșteri de taxe sau prin introducerea unor taxe noi.

Astfel, ne așteaptă impozite mai mari pe locuințe, TVA mai mare pentru băuturile carbogazoase și accize mai mari la țigări. Acestea ar fi planurile coaliției de guvernare pentru a strânge mai mulți bani la buget, după cum informează Observatornews.

Și acestea nu sunt singurele măsuri fiscale pe care coaliția le ia în calcul.

Astfel, se discută despre majorarea impozitelor pe clădiri, adică impozitele pe apartamente și case. În acest moment, impozitul minim se calculează în funcție de zona în care clădirea este amplasată și de materialele folosite și variază între 0,08% și 0,1%. Astfel, pentru un apartament de trei camere din București, cu o valoare de impozitare de 150.000 de lei, impozitul anual este de 0,1%, adică 150 de lei.

Însă noul sistem de taxare ar urma să ia în calcul grila notarială, astfel că proprietarii ar urma să plătească în plus câteva zeci de lei.

Ce alte taxe analizează Guvernul

Totodată, ar urma să plătim cu 10% mai mult pentru băuturile carbogazoase cu un conținut ridicat de zahăr, pentru că TVA-ul ar crește la 19% pentru aceste produse. De altfel, discuții în acest sens au mai existat, dar acestea nu s-au transformat în măsuri concrete.

Este luată în calcul și creșterea accizei pe tutun. Astfel, pachetul de țigări ar putea costa cu 60 de bani mai mult, cel mai probabil chiar de luna viitoare, dat fiind faptul că actualul calendar de creștere a accizei a expirat și este nevoie de unul nou.

Mai mult decât atât, coaliția analizează și așa-numita „taxă de solidaritate”. Astfel, marile companii ar trebui să achite, pe lângă impozitul pe profit, și un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Ar fi vizate, potrivit sursei citate, 330 de companii cu rulaj mai mare de 100 de milioane de euro.

Cele mai mari sume provenite din acest impozit ar urma să vină de la companii precum OMV-Petrom, Dacia, Lidl, Kaufland, Ford sau Rompetrol.

Pentru a putea fi aplicate din 2023, cele mai multe dintre aceste modificări fiscale vor trebui adoptate până la finalul acestei luni.