Cum vrea Primăria Capitalei să reducă zgomotul din București. De unde vine cea mai mare poluare fonică

Publicat: 29 09. 2021, 17:05
Foto: Mediafax

Potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), sursa cea mai mare de zgomot din București este traficul rutier. Ce măsuri vrea Municipalitatea să implementeze pentru a reduce poluarea fonică.

La Primăria Capitalei și la Direcția de Mediu din cadrul PMB a fost trimisă încă din luna aprilie o adresă din partea Agenției de Protecție a Mediului prin care se solicită respectarea cerințelor minime în ceea ce privește diminuarea nivelului de zgomot din București, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței CGMB de joi.

„Ținând cont de faptul că principala sursă de zgomot este reprezentată de traficul rutier, care totodată este și principala sursă de emisie de poluanți atmosferici în capitală, planul de acțiune actualizat cuprinde în special măsuri de diminuare a nivelului de zgomot aflate în strânsă corelare cu măsurile de îmbunătățire a calității aerului, ce se regăsesc în Planul Integrat de Calitate a Aerului”, se arată în proiectul care va fi supus votului în ședința de joi.

Potrivit proiectului, planul de acțiune actualizat conține măsuri privind patru domenii de intervenție, respectiv infrastructură rutieră, dezvoltarea transportului public și a mijloacelor alternative de mobilitate, managementul traficului și ITS, protejarea zonelor verzi și reducerea poluării.

„Pentru ca nivelul de zgomot să fie diminuat este necesar să se aplice măsurile din toate cele patru domenii enumerate mai sus, astfel încât numărul locuitorilor expuși la niveluri de zgomot peste valorile limită să fie cât mai mic.

Aplicarea combinată a acestor măsuri și proiecte propuse reprezintă și varianta recomandată de către elaboratorul planului de acțiune actualizat, pentru maximizarea efectelor de reducere a zgomotului în municipiul București”, se mai arată în proiectul CGMB.

Nivelul de zgomot pe timp de noapte nu trebuie să fie mai mare de 60 de decibeli

În acele zone unde și după aplicarea măsurilor de reducere, valoarea Lzsn (Nivel de zgomot pe zi, seară noapte) este mai mare de 70 dB (decibeli), respectiv valoarea Ln (nivel zgomot noapte) este mai mare de 60 dB, se propun „măsuri la receptor”.

„Aceste măsuri presupun continuarea programelor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, derulate de Primăria Sector 1-6 și Primăria Municipiului București”, se mai arată în proiectul aflat pe ordinea de zi a ședinței CGMB.

Zeci de mii de bucureșteni sunt afectați de zgomotul din oraș

Potrivit unui proiect de diminuare a zgomotului, aprobat în 2017 în CGMB, Bucureștiul are peste 220 de zone unde zgomotul depășește limita stabilită de legislația în vigoare, respectiv 70 de db pe timpul zilei și 60 db pe timpul nopții.

Astfel, se estima în 2017  că sunt afectate peste 54 de mii de persoane de pe aproape 400 de străzi.