MEDIU. Curtea de Justiție a UE a condamnat România pentru depozitele de deșeuri neautorizate. Amendă de milioane de euro!

Publicat: 14 12. 2023, 12:46
Curtea de Justiție a UE a condamnat România / Sursa FOTO: pxhere.com

România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza a zeci de depozite de deșeuri neautorizate pe care nu le-a închis.

Amenda aplicată de CJUE este de ordinul milioane de euro!

România a ignorat cinci ani ordinul CJUE

Încălcarea de către România a legislației UE în domeniu a fost constatată de CJUE încă de acum cinci ani, printr-o hotărâre pronunțată în anul 2018.

Atunci, s-a stabilit faptul că țara noastră nu a respectat obligația de a opri depozitarea deșeurilor și de a închide 68 depozite de deșeuri a căror exploatare nu era autorizată.

Deoarece nu s-a conformat deciziei date atunci, Comisia Europeană a introdus o nouă acțiune pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) împotriva României.

Controlul demarat a stabilit că autoritățile de la București nu au închis 31 de depozite de deșeuri neautorizate.

În consecință, România este obligată la „plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro și a unei penalități cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deșeuri și pe zi de întârziere”, potrivit informării CJUE.

„La stabilirea cuantumului penalității cu titlu cominatoriu, Curtea ia în considerare gravitatea încălcării, durata acesteia și capacitatea de plată a României” – CJUE

Mai departe se arartă că neaplicarea hotărârii din 2018 „determină un risc important de poluare și de consecințe grave pentru sănătatea umană, în special prin eliberarea de substanțe chimice nocive în sol, aer și apă. În plus, neîndeplinirea obligațiilor continuă de mai mult de patru ani, ceea ce constituie o duratăconsiderabilă”.

„Din cauza riscului pe care această neîndeplinire a obligațiilor îl determină pentru mediu și sănătatea umană și pentru a preveni repetarea unor încălcări similare, Curtea condamnă de asemenea România la plata unei sume forfetare adaptate împrejurărilor și proporționale cu încălcarea săvârșită”, mai transmite instituția europeană.

Mircea Fechet: „Sper să fie o amendă mică”

În vară, într-un dialog cu GÂNDUL purtat pe marginea acestui subiect, al dosarului depozitelor de deseuri aflat pe masa CJUE, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, afirma: „Sper să fie o amendă mica și să nu impacteze bugetul”.

„Ori de câte ori discut cu colegii din direcțiile ministerului, fie că discut de colegii de la schimbări climatice, că discut cu cei de la biodiversitate, că discut cu cei de la controlul poluării, că discut cu cei de la deșeuri, de la păduri, de la ape, în fiecare oră, dacă nu în fiecare minut apare câte o problemă nouă, care pare că e prioritatea zero a ministerului.

Și, din acest punct de vedere, trebuie să fiu foarte atent atunci când îmi aleg anumite subiecte preferate sau când consider că anumite lucruri sunt mai importante decât altele, pentru că, de fapt, această întrebare mi-o pun de câteva ori pe zi”, declara Mircea Fechet.

Citește AICI mai multe pe marginea acestui subiect

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Scapă de împușcare cei 426 de urși, așa cum a semnat Tánczos Barna? Fechet: ”Nu sunt de acord cu vânătoarea la urs pentru trofeu”

VIDEO | Dan Tudose: „Nu avem altă direcție mai bună de urmat decât a investi în energie regenerabilă”

VIDEO | Dan Tudose, despre mixul energetic: „În România avem suficiente zone de producere a energiei fotovoltaice onshore”

VIDEO | Dan Tudose, expert în energie: „Companiile producătoare de energie trebuie să investească”

EXCLUSIV VIDEO | Expertul Paul Harfaș: ”Fabricile din România sunt digitalizate doar la un sfert față de Europa”