Dan Dungaciu analizează conflictul Israel-Iran: „Cea mai periculoasă ESCALADARE este posibilitatea apariției armei nucleare în Orientul Mijlociu”

Publicat: 18 04. 2024, 11:16
Actualizat: 18 04. 2024, 11:17

This browser does not support the video element.

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a realizat o analiză asupra conflictului dintre Israel și Iran. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Profesorul Dungaciu a subliniat că Iranul a reușit să schimbe echilibrul de putere și percepția internațională, plasând Israelul într-un rol de victimă în fața provocărilor iraniene.

„Pe mine, personal, m-a surprins oarecum această decizie a Iranului de a acționa într-un fel în care așează Israelul sau îl reașează în postura de David. Până acuma era în postura de Goliat. E un Dumnezeu acolo, al politicienilor care, cu siguranță, ține cu Bibi Netanyahu de multe ori. De data asta, cel puțin, cu siguranță. Israelul pierduse o bătălie mediatică extrem de importantă, iar Bibi Netanyahu era într-un colț, în cădere liberă, fără soluții, fără soluții în raport cu Gaza, fără soluții în raport cu președintele Biden, fără soluții în raport comunitatea internațională. Și apare acest atac care, de fapt, transformă Israelul în victima majoră. Cine îl critică astăzi pe Bibi Netanyahu face o greșeală majoră pentru că problema e mult mai mare  decât bătălia internă din Israel”, a afirmat Dungaciu.

Analistul a subliniat că, în ciuda faptului că Iranul nu a obținut realizări militare notabile, a reușit să impună costuri semnificative Israelului prin acțiunile sale.

„Iranul n-a reușit să-și să atingă militar aproape nicio performanță. Trecând peste faptul, sigur, că a pus la cheltuială statul Israel cu asemenea acțiune. A costat Israelul vreun miliard. Care sunt consecințele? Însă și aici e problema pe relația bilaterală. Consecințele pot să fie absolut devastatoare pentru regiune pentru că Iranul se poate gândi la faptul că dacă noi n-am reușit cu aceste rachete, înseamnă că avem nevoie de ceva în plus ca să putem lupta cu Israelul pentru că așa nu putem să doborâm Israelul sau aliații”, a subliniat analistul.

Dungaciu subliniază că una dintre cele mai periculoase consecințe ale escaladării tensiunilor din regiune este posibilitatea apariției armei nucleare în Orientul Mijlociu.

„Cea mai periculoasă escaladare după această confruntare este posibilitatea apariției armei nucleare în Orientul Mijlociu, dincolo de posesia pe care o are Israel.

Iranul n-a vrut să aibă arma nucleara. Ar fi putut să aibă. Dacă cineva în Orientul Mijlociu putea să aibă arma nucleară asta era Iranul. N-a vrut. De ce? Pentru că e mult mai confortabil să poți să ai arma nucleară, dar să nu o ai pentru că ai o putere de negociere mai mare. Când ai arma nucleară, ești ținta tuturor. Când ai arma nucleara, lumea negociază cu tine altfel”, conchide Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”