De ce se pune GRÂU la încolțit de Sfântul Andrei? Obiceiul are o semnificație profundă și este respectat cu sfințenie de mulți români

Publicat: 30 11. 2023, 09:28
Sursa foto: Pexels/RDNE Stock project

Tradiția punerii grâului la încolțit cu ocazia Sfântului Andrei este un obicei rădăcinat în cultura românească, fiind considerat un ritual sacru pentru atragerea norocului și prosperității în casele oamenilor.

Tradiția constă în punerea boabelor de grâu la înmuiat în apă în seara zilei de 29 noiembrie, în noaptea Sfântului Andrei. A doua zi, pe 30 noiembrie, boabele de grâu sunt plasate pe un șervet umed sau în pământ, într-un recipient sau pe o farfurie.

Acestea sunt lăsate să germineze și să crească până în ajunul Crăciunului, când vârful verde al grâului încolțit este utilizat pentru a decora masa de sărbători.

Obiceiul are o semnificație profundă transmisă din vremuri străvechi. Grâul, simbol al vieții și fertilității, este asociat cu renașterea și începutul unui nou ciclu. Se crede că grâul încolțit aduce în casă noroc, belșug și sănătate.

Sfântul Andrei, sărbătorit în ziua de 30 noiembrie, marchează începutul tradițiilor premergătoare Crăciunului, iar punerea grâului la încolțit este o expresie a credinței românilor în binecuvântarea și protecția divină în noul ciclu al anulu, potrivit Adevărul.ro.