De ce vrea primarul din Anina să scoată la licitație caii sălbatici pe care îi prinde pe câmp

Publicat: 17 02. 2022, 14:05
Foto: Ciprian Floare

Mai mulți cai sălbăticiți de la Anina ar putea fi prinși și vânduți la licitație, după cum anunță primarul Gheorghe Românu. Acesta susține că măsura e necesară din cauza înmulțirii necontrolate a cailor și a pagubelor pe care le produc în culturile și gospodăriile oamenilor. Prinderea cailor ar putea începe chiar din această primăvară.

„Sunt niște cai proveniți din cai domestici, lăsați în libertate, care, în timp s-au înmulțit și s-au sălbăticit. Sunt vreo două herghelii, dar însumate, sunt vreo 150-200 de cai. Noi am făcut un padoc, în cartierul Brădet, unde acești cai deranjau crescătorii de vite de acolo. Vrem să mai prindem din ei și să-i scoatem la licitație. Padocul e făcut, dar nu am prins nimic, pentru că a venit iarna și nu am putut face nimic”, spune primarul.

Măsura a creat deja nemulțumirea unor localnici, iubitori de animale, și a turiștilor, pentru că herghelia de cai de la Anina a devenit deja o atracție turistică. Aceștia pot fi admirați, pe marginea șoselelor sau din tren, pe lângă celebra linie de cale ferată turistică “Semeringul bănățean” .

Medicul veterinar Ovidiu Roșu, de la Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Vier Pfoten, care a lucrează de mai bine de zece ani cu caii din pădurea Letea spune că practica controlării efectivelor de cai prin prinderea lor este una destul de des folosită, însă există și o soluție mai puțin dramatică.

„Caii se înmulțesc necontrolat și fiind ierbivori mari provoacă și pagube”

„În Anglia, în Spania există cabaline sălbăticite, care trăiesc fără intervenția umană, și acolo sunt capturate și comercializate, iar unele chiar ajung în abatoare. Noi cu caii din Letea avem un alt protocol, un pic mai uman. Folosim un contraceptiv pentru ca femelele să nu se mai înmulțească, să nu se mai fertilizeze. În acest fel populația scade și nu mai sunt atât de aglomerați. Pentru că da, caii se înmulțesc necontrolat și fiind ierbivori mari provoacă și pagube, pentru că au nevoie de hrană multă”, spune medicul veterinar Ovidiu Roșu.

Acesta spune că decizia trebuie să o ia comunitatea locală, varianta folosirii contraceptivului având dezavantajul că provoacă costuri suplimentare. Un singur contraceptiv costă în jur de 30 de dolari și trebuie făcut cinci ani, la rând. La acest tarif se mai adaugă și cheltuielile cu personalul și utilajele necesare prinderii, transportului și vaccinării cailor.

În Caraș-Severin trăiesc circa 400 de cai, care s-au sălbăticit. O parte din ei se află la Anina, cealaltă pe Insula Ostrov, de la Moldova Nouă.