DECIZIE crucială: SUA aprobă vânzarea de rachete Sidewinder către România. REACȚII la nivel înalt după anunț: „Siguranța cerului românesc”

DECIZIE crucială: SUA aprobă vânzarea de rachete Sidewinder către România. REACȚII la nivel înalt după anunț: Siguranța cerului românesc
Publicat: 10/05/2024, 12:00
Actualizat: 10/05/2024, 12:01

Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, transmite Ambasada Statelor Unite ale Americii la București. Rachetele sunt evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani, mai precizează sursa citată. Și Klaus Iohannis s-a aflat în perioada 7-9 mai 2024, într-o vizită de lucru la Washington, fiind primit la Casa Albă de către Joe Biden.

Reamintim Block II conține cea mai avansată tehnologie a rachetei AIM-9X Sidewinder de până acum și se află în prezent în serviciul armatei americane.

„Această vânzare este parte a unui efort de modernizare mai mare și pe termen lung pe care Statele Unite îl sprijină în beneficiul Forțelor Aeriene Române”, conform comunicatului transmis.

„Asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA”

Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale, a salutat anunțul, mărturisind că această decizie crește semnificativ siguranța spațiului aerian național și aliat.

”Înzestrarea Forțelor Aeriene Române cu capabilități aer-aer de ultimă generație crește semnificativ siguranța spațiului aerian național și aliat și asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA.”

Însărcinatul cu afaceri al SUA Michael Dickerson a lăudat această achiziție ca fiind un alt exemplu excelent al legăturilor puternice de securitate și apărare dintre România și Statele Unite, spunând:

„Această achiziție nu este doar o tranzacție; este o dovadă a angajamentului nostru comun față de securitate și pace. Aceste rachete avansate vor asigura siguranța cerului românesc.” 

Iohannis, premiat la Washington de Consiliul Atlantic

Președintele Klaus Iohannis a primit, în cursul unei ceremonii desfășurate la Washington, Premiul pentru ”Conducere Internațională Remarcabilă” pe anul 2024, acordat de Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council).

”În calitatea de președinte al României, Klaus Iohannis a câștigat încrederea poporului său prin angajamentul ferm de a crea un stat care își protejează cetățenii și își apără valorile. Este un lider dedicat avansării prosperității și influenței României. Un campion al unității și al ordinii globale. Un avocat neobosit pentru construirea unui viitor mai strălucitor”, arată videoclipul în care sunt prezentate realizările președintelui.

Stephen J. Hadley, președintele Consiliului consultativ internațional din cadrul Institutului Consiliul Atlantic, a notat că ”din primele zile ale carierei de profesor de fizică în orașul Sibiu și până la poziția de lider al României, președintele Klaus Iohannis a avut permanent o viziune asupra viitorului țării sale”.

Iohannis s-a declarat ”onorat” și a mulțumit Consiliului Atlantic

Președintele Iohannis s-a declarat ”onorat” de primirea distincției și a salutat recunoașterea rolului României de ”lider” și ”ancoră de stabilitate strategică.”

”Accept acest premiu ca o recunoaștere a rolului de lider al României în ultimii 20 de ani, ca stat mândru să fie membru NATO, ca partener și prieten al Statelor Unite. Începând din 2001, cu câțiva ani înainte să aderăm la NATO, iar apoi prin cele două decenii de apartenență, România și poporul român au luat decizii îndrăznețe, curajoase și determinate pentru consolidarea țesăturii democratice a societății noastre, pentru a fi la înălțimea angajamentelor transatlantice în materie de securitate și pentru a transforma țara noastră într-o ancoră de stabilitate strategică, prosperitate și progres, într-o parte a Europei încă problematică”, a afirmat Iohannis.

Sursă Foto – Bzi.ro

CITIȚI ȘI:

Iohannis, PREMIAT la Washington de Consiliul Atlantic /”Accept acest premiu ca o recunoaștere a rolului de lider al României”

Angel Tîlvăr salută anunțul SUA, care vor livra României RACHETE Sidewinder: „Crește siguranța spațiului aerian”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
După ce s-a “curățat” la Floreasca și Obregia, Adrian Mititelu Jr. și-a reluat păcatele… Paranghelie...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Anunț viral | Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o vilă la munte. Are...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Turist american, şocat de ce a văzut în Timişoara. "Nu fură nimeni mesele de afară?! Cred că...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Șocul pe care l-a avut un american când a văzut ce se întâmplă la o...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Soarele DEZLĂNȚUIT! 2 erupții colosale au avut loc în mai puțin de 12 ore
Legea pe care o aștepta toată România. Președintele a semnat astăzi, 3 Iunie
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Bunica Gherghina, cocoțată în cireș! Cum a reacționat nepoata sa când a văzut-o pe femeia...
Ne-au furat până și tradițională ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Băile Romane îi ajută pe cercetători în lupta cu rezistența la antibiotice
×