Descoperirea uluitoare făcută de NASA. Două STELE în formare, înconjurate de alcool, oțet și gheață. Fac posibilă dezvoltarea vieții

Publicat: 14 03. 2024, 10:37
Sursa foto: X/@NASAWebb

NASA a anunțat o descoperire uluitoare făcută de către telescopul James Webb. Două protosteleau fost detectate fiind înconjurate de alcool, oțet și gheață – practic, molecule organice care fac posibilă dezvoltarea vieții.

Cele două stele în formare, cunoscute sub numele de IRAS 2A și IRAS 23385, au fost detectate cu ajutorul telescopului spațial James Webb. Acestea se află în Norul Molecular Perseus, la aproximativ 960 de ani-lumină distanță de Pământ.

Echipa internațională de astronomi a identificat o varietate de compuși înghețați alcătuiți din molecule organice complexe, cum ar fi etanolul și acidul acetic, folosind instrumentul MIRI (Mid-Infrared Instrument) de pe telescopul Webb.

„Această descoperire contribuie la una dintre întrebările cele mai vechi din astrochimie”, a spus liderul echipei Will Rocha, de la Universitatea Leiden din Olanda.

Profesorul de arheologie Massimo Vidale de la Universitatea din Padova, Italia, a declarat că descoperirea oferă o nouă perspectivă asupra modului în care viața ar putea să se dezvolte în alte părți ale Universului.

„Care este originea moleculelor organice complexe, sau COM, în spațiu? Sunt făcute în fază gazoasă sau în gheață? Detectarea COM-urilor în gheață sugerează că reacțiile chimice în fază solidă de pe suprafețele boabelor reci de praf pot construi tipuri complexe de molecule”.

Descoperirea oferă o nouă perspectivă asupra originii moleculelor organice complexe în spațiu și sugerează că acestea ar putea fi încorporate în comete și asteroizi, furnizând ingredientele necesare pentru ca viața să înflorească.

„Toate aceste molecule pot deveni parte a cometelor și asteroizilor și, în cele din urmă, a unor noi sisteme planetare atunci când materialul înghețat este transportat spre interiorul discului care formează planeta pe măsură ce sistemul protostelar evoluează”, a spus Ewine van Dishoeck de la Universitatea Leiden, unul dintre coordonatorii studiului.

„Așteptăm cu nerăbdare să urmăm această pistă astrochimică pas cu pas, cu mai multe date de la Webb în următorii ani”, potrivit universetoday.

Moleculele organice descoperite în jurul protostelelor sunt importante pentru înțelegerea originii vieții în Univers. Ele ar putea fi transportate pe planete în formare și ar putea contribui la apariția vieții în alte sisteme planetare.