Diana Șoșoacă, amendată de CNCD cu 5.000 de lei, pentru declarațiile despre Raed Arafat

Diana Șoșoacă, amendată de CNCD cu 5.000 de lei, pentru declarațiile despre Raed Arafat
Diana Șoșoacă, amendată de CNCD cu 5.000 de lei, pentru declarațiile despre Raed Arafat
Publicat: 12/01/2022, 13:49

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amendat-o, miercuri, pe Diana Șoșoacă, cu 5.000 de lei, pentru declarațiile discriminatorii la adresa șefului DSU, Raed Arafat. La rândul său, Mihail Neamțu a primit avertisment, după ce a declarat, despre Raed Arafat, că vorbește română „suficient de prost”, încât să nu se simtă reprezentat de acesta.

Redăm integral comunicatul CNCD

”Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 12 ianuarie 2022, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Afirmațiile:

„de ce nu se duce domnul Raed Arafat înțara lui de baștină”, „vorbește despre dânsul la persoana a III-a, probabil c ă i se trage din limba țării sale natale”, „nu știu cum domnul Raed Arafat și-a luat examenul de cetățenie”, „trădătorii nu au ce căuta în România” constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G.137/2000, republicată.

Se sancționează autorul declarației doamna Iovanovici- Șoșoacă Diana cu amendă contravențională de 5.000 de lei.

Hotărâre adoptată cu majoritate de voturi, 8 la 1. Votul împotriv ă cu propunere de neincidență, faptele ar putea să intre sub incidența legii penale.

2. Afirmațiile: „vorbești română suficient de prost, încât să nu mă simt reprezentat de tine”, „mă simt reprezentat ca român, de cel care vorbe ște corect română”, „sper că știi limba română corect, este totuși o condiție pentru a fi român” constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G.137/2000.

Se sancționează autorul declarației domnul Neamțu Mihail cu avertisment contravențional. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase