Prima pagină » Actualitate » DIETELE pot încetini metabolismul, mai ales dacă sunt repetate. Explicațiile și recomandările nutriționistului Mihaela Bilic

DIETELE pot încetini metabolismul, mai ales dacă sunt repetate. Explicațiile și recomandările nutriționistului Mihaela Bilic

DIETELE pot încetini metabolismul, mai ales dacă sunt repetate. Explicațiile și recomandările nutriționistului Mihaela Bilic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic nu are o părere prea bună despre diete, despre care spune că pot încetini metabolismul și cantitatea de grăsime să devină mai mare ulterior. Iar asta se întâmplă cu atât mai mult în cazul în care dietele ajung să fie repetate, a explicat ea într-o postare pe contul său de socializare.

Deși în diete se mănâncă puțin, corpul învață să „cheltuiască” mai puțin, apoi metabolismul revine cu greu la normal, subliniază nutriționistul. Astfel, este esențial ca aceste detalii să fie luate în calcul de cei care vor să dea jos unele kilograme.

„Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul. Paradoxal, cu cât mâncăm mai puțin, cu atât corpul nostru va învăța să cheltuiască mai puțin. Scăderea cheltuielilor metabolice din timpul dietelor repetate nu este urmată de revenirea la normal a arderilor. Un aport alimentar sub 1.000 cal/zi duce la slăbit, însă există riscul ca metabolismul să fie diminuat cu 30-50%. Regimul hipocaloric are inițial rezultate, însă după un timp același aport mic de calorii va fi necesar pentru menținere, nu pentru slăbit!”, a explicat Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ce se întâmplă, când ținem o dietă

Potrivit acesteia, deși se dau jos câteva kilograme, se duce și țesutul adipos, dar și cel muscular. Astfel, după diferite episoade de pierdere în greutate, lucrurile nu vor fi așa cum ne așteptăm.

„După câteva episoade de slăbit-îngrășat, chiar dacă avem același număr de kilograme pe cântar, compoziția corporală se modifică în rău: cantitatea de grăsime din organism va fi mai mare, iar metabolismul va fi încetinit corespunzător”, a precizat ea.

Nutriționistul vine și cu o serie de recomandări de alimente care pot influența rata metabolică, unele dintre ele fiind ușor de digerat, dar și ușor de transformat în energie sau depozite de grăsime.

Proteinele care se digeră cel mai greu sunt cele din pește, ouă și carne, iar – potrivit nutriționistului  – organismul cheltuiește pentru metabolizarea lor cu 25% mai multă energie.

Pentru stimularea metabolismului, Mihaela Bilic recomandă consumul de alimente și băuturi calde sau reci, proteine la fiecare masă și evitarea de făinoase.

Condimentele iuți accelerează și ele metabolismul, iar cafeina – la rândul ei – stimulează digestia și accelerează metabolismul.

Sursa foto: Captură video & colaj Envato

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și