Directorul Evidenței Populației: Sunt doar două opțiuni de gen în noile cărți de identitate

Publicat: 04 08. 2021, 22:45
Sursa foto: Captură Facebook

Directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a MAI (DEPABD), Cătălin-Aurel Giulescu, a susținut miercuri o conferință de presă cu privire la noua carte electronică de identitate.

Potrivit acestuia, noul document va conține doar două opțiuni referitoare la genul titularului: „feminin” și „masculin” informează Agerpres.

„Acest document, pentru proiectul-pilot va conţine menţiunea «gen», dar tot proiectul, acum hotărârea de guvern, stabileşte că sunt doar două opţiuni, «feminin» şi «masculin», nu există niciun fel de altă intervenţie”, a spus Giulescu, la sediul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI.

Giulescu: Noul document de identitate este opțional

Potrivit acestuia, documentul este opțional în acest moment.

El a adăugat că interesul manifestat pentru cetățeni la Cluj-Napoca este unul deosebit, dat fiind că în doar câteva ore au fost epuizate toate programările până pe 3 septembrie.

„Actul de identitate are ca funcţie principală stabilirea identităţii persoanei şi legitimarea, dar are şi o funcţie secundară, este document de călătorie; în aceste condiţii, suntem obligaţi să respectăm regulamentul UE care stabileşte nişte condiţii pentru călătorie. În primul rând, nişte elemente de identificare vizuală, stabilite de Uniune – respectiv steagul Uniunii Europene. Suntem obligaţi să introducem acest element de identificare vizuală, steagul Uniunii, în interiorul căruia se află indicativul României, format din două caractere”, a explicat directorul DEPABD.

Potrivit acestuia, regulamentul UE prevede că suntem obligaţi să respectăm un standard ICAO – de a structura formatul documentului având în vedere nişte zone obligatorii, pentru ca acest document să poată fi citit electronic şi să poată fi uşor de identificat anumite câmpuri.

În ceea ce priveşte documentul, s-a optat pentru stema naţională, pe lângă însemnele UE, care sunt obligatorii, iar aceste elemente pot fi cuprinse doar în partea de sus a documentului, a adăugat el.