Discuție la nivel înalt. Ministrul Apărării a vorbit cu omologul său american despre securitatea din regiunea Mării Negre și despre suplimentarea trupelor SUA

Discuție la nivel înalt. Ministrul Apărării a vorbit cu omologul său american despre securitatea din regiunea Mării Negre și despre suplimentarea trupelor SUA
Sursa: Ambasada SUA în România
Publicat: 28/01/2022, 08:49
Actualizat: 28/01/2022, 09:13

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a avut o discuție telefonică cu secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III. Temele aflate pe agenda de discuții au inclus evoluțiile situației de securitate din regiunea Mării Negre, postura NATO pe flancul estic, respectiv suplimentarea prezenței SUA în regiune.

​În cadrul dialogului care a avut loc joi, cei doi oficiali au abordat, în principal, dezvoltările recente de securitate la nivel regional din perspectiva desfăşurărilor masive şi a potenţialului ofensiv al Federaţiei Ruse în jurul Ucrainei şi la Marea Neagră.

​„Pe acest fond, ministrul român al apărării a subliniat necesitatea consolidării posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive. În acest sens, a fost exprimată necesitatea, mai mult ca oricând, a unei abordări coerente, unitare și echilibrate în cadrul prezenței Înaintate pe flancul estic al Alianței”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

​De asemenea, demnitarul român a salutat anunţul preşedintelui Biden privind determinarea SUA de a disloca forţe suplimentare în Europa de Est, inclusiv în sprijinul securităţii şi apărării României.

„În final, ministrul Dîncu a apreciat efortul şi implicarea secretarului apărării al SUA în definirea şi asigurarea implementării angajamentului suplimentar al Washington-ului în sprijinul consolidării prezenţei aliate în România și a reafirmat determinarea țării noastre în privința consolidării Parteneriatului Strategic dintre cele două state și a implementării liniilor de efort agreate în cadrul Foii de parcurs privind cooperarea SUA-România în domeniul apărării, în perioada 2020-2030”, menționează sursa citată.

Secretarul general NATO: ”Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova”

Statele Unite ale Americii și Alianța Nord-Atlantică (NATO) au trimis răspunsuri scrise către Rusia, în urma garanțiilor de securitate cerute de Kremlin. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a insistat, din nou, asupra momentului ”critic” actual, cei peste 100.000 de militari ruși desfășurați la granița cu Ucraina menținând tensiunea din zonă.

Secretarul general al NATO a menționat, totuși, că Alianța Nord-Atlantică își menține poziția conform căreia orice tensiune sau dezacord pot fi soluționate pe cale pașnică, dialogul și diplomația fiind elementele-cheie.

De asemenea Jens Stoltenberg a precizat că trebuie utilizate ”actualele canale de comunicaţii militare, pentru a promova transparenţa şi a reduce riscurile”, analizând și posibilitatea de a crea o ”linie civilă pentru situaţii de urgenţă”. 

„Ne confruntăm cu un moment critic pentru securitatea euro-atlantică. Acumularea de forţe militare ruse în interiorul şi în jurul Ucrainei continuă, cu peste 100.000 de trupe poziţionate şi altele aflate pe drum, inclusiv prin dislocări semnificative în Belarus. Cerem Rusiei din nou să acţioneze imediat pentru reducerea tensiunilor. NATO crede cu fermitate că tensiunile şi dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog şi diplomaţie, nu prin forţă sau prin ameninţări cu utilizarea forţei. Astăzi, NATO a transmis răspunsuri scrise Rusiei. Am făcut acest lucru în paralel cu Statele Unite. Sunt trei domenii în care observăm spaţiu de progrese. În primul rând, relaţiile NATO-Rusia. Rusia a întrerupt relaţiile diplomatice cu NATO, ceea ce face dialogul mai dificil”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului