Secretarul general NATO: ”Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova”  

Secretarul general NATO: ”Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova”   
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO | Foto – Profimedia Images
Publicat: 27/01/2022, 10:53

Statele Unite ale Americii și Alianța Nord-Atlantică (NATO) au trimis răspunsuri scrise către Rusia, în urma garanțiilor de securitate cerute de Kremlin. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a insistat, din nou, asupra momentului ”critic” actual, cei peste 100.000 de militari ruși desfășurați la granița cu Ucraina menținând tensiunea din zonă.

Secretarul general al NATO a menționat, totuși, că Alianța Nord-Atlantică își menține poziția conform căreia orice tensiune sau dezacord pot fi soluționate pe cale pașnică, dialogul și diplomația fiind elementele-cheie.

De asemenea Jens Stoltenberg a precizat că trebuie utilizate ”actualele canale de comunicaţii militare, pentru a promova transparenţa şi a reduce riscurile”, analizând și posibilitatea de a crea o ”linie civilă pentru situaţii de urgenţă”. 

”Ne confruntăm cu un moment critic pentru securitatea euro-atlantică. Acumularea de forţe militare ruse în interiorul şi în jurul Ucrainei continuă, cu peste 100.000 de trupe poziţionate şi altele aflate pe drum, inclusiv prin dislocări semnificative în Belarus. Cerem Rusiei din nou să acţioneze imediat pentru reducerea tensiunilor. NATO crede cu fermitate că tensiunile şi dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog şi diplomaţie, nu prin forţă sau prin ameninţări cu utilizarea forţei. Astăzi, NATO a transmis răspunsuri scrise Rusiei. Am făcut acest lucru în paralel cu Statele Unite. Sunt trei domenii în care observăm spaţiu de progrese. În primul rând, relaţiile NATO-Rusia. Rusia a întrerupt relaţiile diplomatice cu NATO, ceea ce face dialogul mai dificil”, a afirmat Jens Stoltenberg, citat de Mediafax.

”Deci, ar trebui să restabilim reprezentanţele la Moscova şi Bruxelles. De asemenea, ar trebui să utilizăm în totalitate actualele canale de comunicaţii militare, pentru a promova transparenţa şi a reduce riscurile, ar trebui să analizăm şi posibilitatea creării unei linii civile pentru situaţii de urgenţă”

Jens Stoltenberg

Rusia trebuie să evite poziţionarea de forţe pentru exercitarea de presiuni”

Jens Stoltenberg a mai transmis, potrivit sursei citate, că există o deschidere pentru a asculta ”preocupările Rusiei” și intenția de a exista o implicare într-o ”conversație reală”, dar fiecare națiune are dreptul de a alege ”propriile aranjamente de securitate”.

Rusia nu ar trebui să poziționeze forțe militare pentru a exercita ”presiuni” și, totodată, ar trebui să renunțe la ”retorica agresivă”. Mai mult, secretarul general al NATO a spus că Rusia ar trebui să își retragă trupele din Ucraina, Georgie și Republica Moldova, trupele fiind ”dislocate fără consimţământul acestor ţări”.

”În al doilea rând, securitatea europeană, inclusiv situaţia din Ucraina şi din jurul Ucrainei. Suntem pregătiţi să ascultăm preocupările Rusiei şi să ne implicăm într-o conversaţie reală despre modul în care să susţinem şi să consolidăm principiile fundamentale ale securităţii europene la care am aderat cu toţii, începând cu Tratatul Helsinki. Acest lucru include dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propriile aranjamente de securitate. Rusia trebuie să evite poziţionarea de forţe pentru exercitarea de presiuni, retorica agresivă şi activităţile cu impact negativ îndreptate împotriva statelor NATO şi altor naţiuni. Rusia trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, unde sunt dislocate fără consimţământul acestor ţări, iar toate părţile trebuie să se implice constructiv în eforturi de soluţionare a conflictelor, inclusiv în Formatul Normandia”, a mai declarat Jens Stoltenberg.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase